Problematiken som faller mellan stolarna

Uppdaterad
Publicerad

Personer som har både missbruk och psykiska problem faller ofta mellan stolarna i vården. Nu satsar Stockholm stad mer på en metod som bevisats fungera, men frågan är om det räcker. Personalen tycker inte att de är tillräckligt många på långa vägar.

SVT har tidigare visat hur personer med en historia av både missbruk och psykiska problem ofta faller mellan vårdens stolar.

Så kallade ”Case managers” som samordnar vården kring en sådan patient är det enda som bevisats fungera i svåra fall. Ändå är det stor brist på kollegor i kommunen enligt Erik Lindqvist, som är case manager inom Stockholms stad.

– Jag vet ju bara att mina kollegor inte är så jättemånga. Jag bedömmer att vi kanske är en tio eller tolv stycken i Stockholm i dag, och det vill jag påstå är väldigt mycket för lite, menar Lindqvist.

– Ja det här är ju en modell som socialstyrelsen rekommenderar, och vi har ju sagt från Stockholms stad att vi behöver ha fler modeller inom case management – fler case managers som kan ge stöd till människor att helt enkelt öka självständigheten i deras liv, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd, Stockholms stad.

Men kan ni säga att det här kommer att räcka? Om ett eller två år, kommer folk sluta att falla mellan stolarna?

– Vi kommer alltid att göra allt vi kan för att ingen människa ska falla mellan stolarna, så är det ju. Däremot går det aldrig att garantera att vi alltid kommer att nå fullt ut i varje enskilt fall, avslutar Åsa Lindhagen (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.