Deckarundret i Stureby

Uppdaterad
Publicerad

Men författaren är djupt oroad över att alltfler svenska barn inte förstår vad de läser – och ger sig nu ut på korståg för att alla ska få tillgång till böckernas värld.

LasseMajas detektivbyrå ligger i topp på bibliotekens utlåningslista och finns översatt till 25 språk.LasseMaja har varit adventskalender, den andra långfilmen om Lasse-Maja går på bio nu och Junibacken har satsat två och en halv miljon på sin egen Lasse-Majautstälning.

Hela detta barnlitterära segertåg utgår från ett litet trädgårdsskjul i Stureby.

Pisa-rapporten 2013

– Det började jätteenkelt. Min son tyckte inte om att gå på dagis, det var ganska jobbiga promenader dit. Men en morgon gav han mig chansen när han frågade ”pappa hur fångar man en tiger?” berättar Martin Widmark.

– Då började jag berätta en riktig rövarhistora och det blev en ny berättelse varje dag. Sedan skickade jag in alltihop till ett förlag, dom gillade det och på den vägen är det.

Handskrivet manus

Jo, på den vägen är det. För sex år sen sa Martin Widmark upp sig från lärarjobbet för att bli författare på heltid. Hittills har det blivit sjuttio böcker som sålt i tre miljoner exemplar.

Alla börjar som noggrant utarbetade handskrivna manus, ackompanjerade av teckningar.

– När jag har hela handlingen klar, när jag vet vad jag ska berätta för barnen, då blir jag lugn. Sedan är det rent hantverk.

Snabbskriver

Hantverket, alltså att skriva boken, klaras av på några dagar.

– Det är väl för att jag tycker det är så roligt.

Och glädjen är också Martin Widmarks egen förklaring till varför han är landets mest framgångsrike barnboksförfattare.

– Kanske att det lyser igenom att jag tycker det är så vansinnigt kul, att jag berättar med lust och energi.

– Och jag vill inte gå in i nästa kapitel innan jag vet att jag har alla läsare med mig till sista bokstaven.

Öka läsförståelsen

Men alla är inte med i klass i klassrummen och det är ett av vår tids stora samhällsproblem, menar Martin Widmark, som parallellt med författandet storsatsar på att öka svenska barns förmåga att förstå vad de läser.

Var femte elev går ut grundskolan med svag läsförståelse, visar den sk PISA-mätningen, en stor internationell jämförelse. Sverige är ett av få länder i västvärlden där läsförståelsen försämrats dom senaste tio åren.

– När man ser det här med sjunkande läsförståelse, så kan jag bara inte låta bli.

Läsande klass

Martin Widmark har gjort över tusen klassrumsbesök och föreläst över hela världen. Nästa år lanseras ”En läsande klass”, en detaljerad kursplan i läsning för årskurs ett till sex, baserad på senaste forskning i ämnet. Forskning som bland annat visar att läsning är en förutsättning för att hjärnan ska utvecklas fullt ut.

– Dom klasser där det fungerar med läsning, dom är underbara! Inte så att dom är tysta, men dom är påhittiga, ödmjuka och toleranta mot varandra.

Martin Widmark menar att det är ett demokratiskt problem att barn lämnar skolan utan att förmå fördjupa sig i en text eller förstå ett längre resonemang i textform.

– Den största vinsten med läsning är att vi får toleranta människor som förstår att vi människor är väldigt olika. Det är det man kommer åt med läsning, slutar Martin Widmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pisa-rapporten 2013

Mer i ämnet