Dom efter mord på boendestödjare i Tullinge

Uppdaterad
Publicerad

Vårdaren dödades med flera knivhugg mot bröst och ansikte.

Idag, måndag, faller domen mot den 22-årige man som dödade sin boendestödjare i Tullinge i augusti i år. Åklagaren vill att det ska ses som en försvårande omständighet att den 55-årige mannen mördades på sitt arbete och att han saknade möjligheter att skydda sig från angreppet.

Även om det är ovanligt att människor dödas på sin arbetsplats är just särskilda boenden överrepresenterat när det gäller anmälningar om hot och våld i arbetslivet.

Vårdare knivmördad i Tullinge

Den 22-årige mannen säger i förhör att han hamnade i bråk med vårdaren.

-Mannen hotade att skicka mig till tvångsvård för att jag var galen. Han tror att jag är handikappad, säger han.

I senare förhör beskriver han bakgrunden till knivattacken.

-Det var en nödsituation, jag mådde dåligt, det är obeskrivligt. Jag mådde så dåligt att jag tog med mig kniven.

Ett barn i grannområdet hittade sedan den blodige vårdaren i trappen. Återupplivningsförsök från polis och ambulanspersonal var förgäves.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att 22-åringen är allvarligt psykiskt sjuk, både nu och när brottet begicks, och att han inte kan dömas till fängelse.

År 2012 gjordes 116 anmälningar om fysiskt våld mot anställda vid boenden med särskild service för personer med utvecklingsstörning eller psykiska funktionshinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdare knivmördad i Tullinge

Mer i ämnet