Foto: David Spak

Döms för knivmordet på vårdaren i Tullinge

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man som knivhögg sin boendestödjare till döds i augusti döms för mord, och överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

22-åringen har enligt tingsrätten uppsåtligt tillfogat sin vårdare svår kroppsskada som varit livsfarlig, och därutöver visat synnerlig hänsynslöshet.

Rätten anser att det visserligen är en förmildrande omständighet att 22-åringen ”begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning” men att det också finns flera försvårande omständigheter, som att han slagit av vårdarens glasögon.

Vårdare knivmördad i Tullinge

Dessutom skedde angreppet på ett litet utrymme vilket gjorde att vårdaren hade mycket svårt att komma undan. Försvårande är också att vårdaren attackerades i sitt arbete. Slutsatsen blir att brottet ska bedömas som mord, inte dråp.

Gärningsmannen har erkänt grov misshandel och vållande till annans död, men förnekade uppsåt att döda. 22-åringen ska också betala skadestånd på 104.469 kronor till vårdarens vuxne son som hörde i telefonen hur pappan hotades.

”Hade förmåga att kontrollera sitt handlande”

Den dömde mannen anses alltså av Södertörns tingsrätt ha begått handlingen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Trots det anser tingsrätten att utredningen har visat att han ”haft sådan insikt i handlingens innebörd och sådan förmåga att kontrollera sitt handlande att det inte finns skäl att sätta ner ersättningsbeloppet”.

Enligt domen ska 22-åringen först ha uppgett att han blev störd i sitt dataspelande av att vårdaren pratade utanför lägenheten. När det visade sig att ingen fanns i trapphuset begav sig 22-åringen till boendets personallägenhet där han hittade vårdaren som pratade i telefon.

Minst tio knivhugg

22-åringen lämnade huset, gick ut på parkeringen utanför, återvände sedan till sin lägenhet, hämtade en kniv och gick åter till personalens lägenhet. Vårdaren öppnade igen och de hamnade i en kort ordväxling. När vårdaren sade till 22-åringen att han såg ut att må dåligt och föreslog att han skulle åka till sjukhus blev 22-åringen arg och skrek ”jag ska döda dig”.

Efter ett slag mot mobiltelefonen och mot huvudet tog 22-åringen fram kniven ur sin jackficka och högg vårdaren i magen, bröstet, ena benet och huvudet. Enligt domen från Södertörns tingsrätt ska det totalt ha rört sig om minst tio knivhugg. Det dödande hugget träffade vårdaren i hjärtat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdare knivmördad i Tullinge

Mer i ämnet