Bild ur förundersökningen mot en annan man som tidigare dömdes för att ha våldtagit samma flicka i ett skogsparti i Huddinge/Attunda tingsrätt. Foto: Polisen/TT

Döms för grov våldtäkt mot tolvåring

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig man dömdes i dag av Attunda tingsrätt till fyra och ett halvt års fängelse för grov våldtäkt mot en då 12-årig flicka. Flickan har utsatts för övergrepp av flera olika män, bland annat har hon blivit fastkedjad och piskad.

Det är en kuslig och djupt tragisk historia som rullats upp de senaste månaderna. Sammanlagt åtta män har hittills dömts för grova sexuella övergrepp på en och samma 12-åriga flicka.

I den senaste domen, mot en 25-årig man, framkommer det att flickan kedjats fast i en krok i taket, piskats och våldtagits. 25-åringen har tidigare dömts för sexuellt utnyttjande av barn och grovt barnpornografibrott, och har arbetat med fritidsverksamhet för barn.

12-åring krokades i tak och våldtogs

Gärningsmännen förverkligar sina fantasier

– Den här typen av brott ökar, säger flickans målsägarbiträde Ingela Ekman Hessius.

– Med internet blir det så lättillgängligt. Förut hade den här typen av gärningsmän bara fantasier kring övergreppen, men nu är det så lätt att få tag på barn via internet. Och har ett offer väl blivit utsatt en gång är risken stor att det händer igen.

Självskadebeteende

Flickan kommer från ordnade förhållanden, men efter det första övergreppet drabbades hon av ett självskadebeteende där hon straffade sig själv genom att bli utnyttjad sexuellt. Förövarna har hon kommit i kontakt med via olika chattsidor.

– Det är ju lätt att förfasa sig över henne att hon är 12 år och väldigt ung, säger författaren och journalisten Carolina Engvall som i flera år studerat fenomenet sexuellt självskadebeteende.

– Men det här är en ganska vanlig ålder då man börjar att testa sin sexualitet. Den yngsta som jag följer är åtta år och hon kommer i kontakt med förövarna via nätet. Så det gäller för föräldrar att börja prata om det här med med barnen tidigt, så fort de börjar komma i kontakt med internet.

Till synes välordnade liv

Sex av de åtta gärningsmännen är sedan tidigare okända av polisen. På ytan har de levt välordnade liv.

– De är till synes oförvitliga medborgare och det är ju det som är det otäcka, att det syns inte utanpå. Det som förenar dem är en empatilöshet mot offret och att de är väldigt narcissistiska, säger flickans målsägarbiträde Ingela Ekman Hessius.

Enligt Ingela Ekman Hessius går flickan i skolan igen, men hon har en lång väg tillbaka till ett normalt liv.

Bakgrund: Flera övergrepp

Sju män, mellan 19 och 55 år gamla, har i omgångar dömts för övergrepp på flickan.

Övergreppen utfördes under 2012 och 2013, främst i Stockholmsområdet men även i Göteborg.

Männen fick kontakt med flickan via forum på nätet och tjatade sig till träffar med henne.

En av männen band och våldtog henne i en skog. 25-åringen är den åttonde mannen som åtalats för övergrepp på flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

12-åring krokades i tak och våldtogs

Mer i ämnet