Ebolaspecifik behandling är inte nödvändning

Uppdaterad
Publicerad

Svår ebola kan behandlas framgångsrikt med vanlig intensivvård.

Det visar forskare från Karonlinska Institutet och forskare från Tyskland i en fallstudie, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

I studien har man tittat på ett väldokumenterat fall av ebola som visar att det går att rädda människoliv med vanlig intensivvård.

Det handlar om en 36-årig man som var anställd av Världshälsoroganisationen, WHO. Han smittades av ebola i augusti i Sierra Leone, och fraktades till Tyskland för särskild vård.

– Genom att använda vanlig vård så kunde vi rädda honom, säger professor Thomas Reneé vid Karolinska institutet, som också jobbar på enheten i Hamburg som vårdades den ebolasjuke 36-åringen.

Studien innehåller detaljerade kliniska data som bidrar till ökade kunskaper om hur ebola kan behandlas med befintliga behandlingsstrategier.

Det kan handla om rehydrering för att mottverka uttorkning, antibiotika och andningshjälp.

Slutsatsen är alltså att svår ebolasjukdom kan behandlas framgångsrikt med vanlig intesivvård så som den ser ut idag utan nya ebolaspecifika bahandlingar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.