Efter ABC:s inslag: brandmän rasar mot rekryteringskampanj

Uppdaterad
Publicerad

ABC kunde rapportera om Södertörns brandförsvarsförbund som startat en rekryteringskampanj där personer från andra yrkesgrupper får jobba som brandmän. Något som väckt starka reaktioner.

Den 13 oktober sände ABC ett inslag om Södertörns brandförsvarsförbund nya rekryteringskampanjs. De söker efter personer med från andra yrken som kan jobba som brandman efter en internetutbildning. Tanken är att få fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund i yrket.

Men inslaget har väckt starka reaktioner hos Kommunal och brandmän runt om i landet, skriver Kommunalarbetaren. De skriver att Kommunal fått ta emot över 200 telefonsamtal från upprörda brandmän, som menar att man inte får kompetensen till yrket genom en internetutbildning, och att kampanjen nedvärderar yrket.

Christer Flodfält som är brandman inom Södertörns brandförsvar säger till Kommunalarbetaren att man slår sönder yrkets status när man frångår att alla ska ha en likvärdig utbildning.

– Det är många som känner att de inte duger längre. men det är ju Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som har misslyckats med att rekrytera den mångfald som behövs i skolorna, säger Christer Flodfält till Kommunalarbetaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.