Det är stor risk för nya attacker på tamdjur, framför allt mindre djur, enligt länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen Stockholm/ SVT

Efter hästattacken – skyddsjakt på varg i Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan dödades två shetlandsponnyer i Norrtälje efter en vargattack. Nu har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt.

Det var i onsdags som två minishetlandsponnyer hittades döda i sin hage i Ununge i Norrtälje kommun. Länsstyrelsen Stockholms personal kunde snabbt konstatera att hästarna skadats av varg. De såg till och med vargen i hagen när de var på plats.

Nu har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt. I beslutet har man tagit hänsyn till att varg även vid tidigare tillfällen angripit tamdjur i området, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Stor risk för nya attacker

Länsstyrelsen bedömer att risken nya attacker på tamdjur som minishetlandsponnyer, får och getter är stor. Varg har också setts i området efter hästattacken vilket tyder på att vargen är kvar i området.

– Vi uppmanar djurägare att se över sina stängsel, det är alltid viktigt för att minimera risken för angrepp. Jag vill också poängtera att vargangrepp på häst är en mycket ovanlig företeelse, men likväl sorgligt och olyckligt för den som drabbas, säger Sara Sundin, enhetschef på Länsstyrelsen Stockholm, i pressmeddelandet.

Hon förtydligar också risken för att hästar ska attackeras av varg:

– Ponnyerna som angreps förra veckan var små minishetlandsponnyer, vilket sannolikt spelat en avgörande roll. Det är viktigt att säga eftersom många hästägare nu är oroliga.

Beslutet om skyddsjakt gäller för en varg, fram till 31 maj.

I klippet nedan kan du höra mer om hur vargar bildar sina revir:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket äter vargen? Jaktvårdskonsulent Matilda Söderqvist berättar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.