Oppositionslandstingsråden Erika Ullberg (S) och Håkan Jörnehed (V) vill att landstinget ser över avtalet om NKS.

Efter NKS-avslöjande: Oppositionen kräver vita jobb i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

En underleverantör till Skanska vid bygget av Nya Karolinska misstänks ha betalat svarta löner och undanhållit mångmiljonbelopp i skatt. Nu kräver oppositionen att landstinget vidtar åtgärder för att undvika svartjobb och skattefusk.

Två företrädare för en byggfirma sitter häktade misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Under 2014-2016 var företaget en av underentreprenörerna på Nya Karolinska och på forskningslaboratoriet Biomedicum. Det visar en kartläggning av tidningen Byggnadsarbetaren.

Vänsterpartiet kräver nu att landstinget agerar mot svartjobb.

– Skandalturerna kring NKS bara fortsätter. Här har vi alltså en underleverantör som misstänks för svarta löner och skattefusk. Det är inte ett bolag vi som landsting ska göra affärer med, säger oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

Även Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd är upprörd över avslöjandet.

– Jag blir oerhört irriterad när jag hör om förskingring och fusk med skattepengar, speciellt på ett bygge som Nya Karolinska som redan kantats av problem, säger Erika Ullberg (S).

”Alla kort på borden”

Oppositionslandstingsråden kräver nu att styrande Alliansen kontaktar Skanska för att säkerställa att svartarbete eller skattefusk inte förekommer hos dem eller underleverantörer.

– Landstingsmoderaterna måste gå till botten med det här och kalla in Skanska till ett samtal, säger Erika Ullberg (S).

Vänsterpartiets landstingsråd håller med.

– Nu måste alla kort upp på borden, säger Håkan Jörnehed.

Socialdemokraterna vill att landstinget ser över avtalet gällande Nya Karolinska.

– Om Moderaterna tar ansvar för avtalet så är det nu dags att granska och omförhandla det, säger Erika Ullberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.