Christer Matsson låter sig inte skrämmas efter attackerna mot nattklubben Pulse i Orlando, Florida. Foto: TT/Privat

Efter Orlandomassakern – skräck och ilska inför Stockholm pride

Uppdaterad
Publicerad

Christer Mattson, 48, känner en viss oro inför årets Pride i Stockholm. Men han vägrar låta sig skrämmas. – Vi måste vara tydliga och kämpa emot med kärlek och glädje, säger han.

Massakern mot en gay-klubb i Orlando natten mot söndagen har satt skräck och väckt ilska inom hbtq-rörelsen.

– Jag var helt förtvivlad i går när jag hörde om massakern. Det var en extrem sorg, smärta, säger Christer Mattson som är aktiv inom hbtq-frågor.

Terrordådet i Orlando

Han bor i Stockholm med sin make och sedan flera år planerar han semestern så de kan gå på Stockholm Pride. Christer Mattson säger att det är klart han känner oro nu inför evenemanget men att han  inte kan låta det begränsa honom.

Läs mer: 50 döda i masskjutning i USA

”De försöker ta vår frihet”

– Jag tvekade inte en sekund om att gå på Pride i sommar. Jag är räddare i dag än jag var i går, men jag måste gå. De försöker ta vår frihet, vår rättighet att vara de vi är. Rädslan har bytts mot ilska, och jag känner att jag måste gå, och jag önskar att alla tänker likadant, och jag önskar att andra som inte tänkt gå tänker att de måste gå nu.

Christer Mattson säger att det är viktigt att han som valt att leva helt öppet som homosexuell och är aktiv i hbtq-frågor måste våga gå på Stockholm Pride.

Läs mer: De blev terrorns offer

– Jag anser mig mentalt stark och lever öppet, om jag inte vågar gå hur ska då andra våga gå. De som inte kommit ut än eller tar sina första stapplande steg?

Kämpar emot med kärlek

Christer Mattson ser inte att hot mot hbtq-människor handlar om en specifik tro.

– Jag ser att det har att göra med fanatism och andra totalitära -ismer. Vi ser repressalier mot homosexuella och hbtq-rörelsen i Ryssland, i Östeuropa, i afrikanska länder, i arabiska länder. Det gör att andra vädrar morgonluft, och vi får hot från så kallade vanliga kristna svenskar också.

– Vi måste vara tydliga och kämpa emot med kärlek och glädje. Det är det de enda vapen jag tänker ta till.

Stockholm Pride

Festivalen är i år 25 juli – 31 juli, festivalområde är Östermalms IP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet