Sju personer fick föras till sjukhus efter branden i Rågsved i januari. Foto: Stockholms stad/TT

Efter Rågsvedsbranden – (V) polisanmäler fastighetsägare

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden i ett hyreshus i Rågsved i januari, då sju personer fördes till sjukhus och ett 50-tal personer fick evakueras, så polisanmäler nu Vänsterpartiet hyresvärden för framkallande av fara för annan.

Branden i hyreshuset i Rågsved var dramatisk. Larmet kom strax före midnatt och människor som väcktes fick fly i bara nattkläderna ut i den kyliga natten. Flera av de boende i huset vaknade inte och räddningstjänsten var tvungen att bryta sig in i lägenheter för att rädda folk.

Enligt boende i huset ska inte brandlarmen i alla lägenheter ha fungerat och en hyresgäst berättade för DN att larmet bara ljöd i 20 sekunder i hans lägenhet.

Det tillbakavisas av fastighetsägaren som säger att man var på plats under brandnatten och att brandlarmet fortfarande tjöt en och en halv timme efter att branen utbröt.

Nu har bostads- och demokratiborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) och partikollegan Rikard Warlenius polisanmält fastighetsägaren för framkallande av fara för annan.

– Jag vill att det ska vara tydligt vem som har ansvaret när det är farligt för hyresgäster att bo i ett hus. Vi menar att det är hyresvärdens ansvar och då vill vi helt enkelt få det utrett, säger Ann-Margarethe Livh (V).

Fler saker bakom polisanmälan

Enligt Ann-Margarethe Livh är det inte bara för omständigheterna kring brandlarmen som man polisanmäler utan även bland annat för att hissen i sjuvåningshuset, enligt Vänsterpartiet, varit förbjuden att åka i under sju år men ändå använts, och att det finns fuktproblem i fastigheten som inte åtgärdats trots hyresgästernas påtryckningar.

– Stockholms stad har hållit på med flera inspektioner men det har inte lett till någonting, och enligt hyresgästerna försöker de utan resultat få saker åtgärdade som inte fungerar. Så någonstans måste man säga ”Nej, nu räcker det, det måste hända någonting här, man kan inte ha det på det här sättet”, säger Ann-Margarethe Livh (V).

Kritiken tillbakavisas av fastighetsägaren som menar att det saknas juridisk och saklig grund för en polisanmälan och att huset är brandsäkert. De menar också att hissen alltid har varit driftsäker och att kända fuktproblem åtgärdats omedelbart.

Boendeförbud när byggnaden var ny

Brandsäkerheten i huset har varit ifrågasatt tidigare. Byggnaden, och två liknande hus i området, belades med boendeförbud av stadsbyggnadskontoret när de stod färdiga 2009 eftersom de inte ansågs uppfylla brandskyddskraven. Bland annat ansågs utrymningsvägarna inte vara tillräckliga, och det restes frågor kring delar av byggmaterialet.

Efter att den dåvarande fastighetsägaren skickat in kompletterande uppgifter och åtgärdat vissa av problemen upphävdes boendeförbudet några månader senare, i början av 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.