Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionen reagerar starkt på SVT:s vårdgranskning av Capio. ”Så tror jag inte att någon vill att det ska gå till”, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvården inom Region Stockholm. Foto: Pressbild Capio/Jimmy Kirvesmäki/SVT

Efter SVT:s granskning av Capio – Region Stockholm inleder utredning

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm inleder en utredning av Capios verksamhet på särskilda boenden för äldre. Beskedet kommer efter att SVT Nyheter Stockholm avslöjat att företaget på ett felaktigt sätt genomfört och registrerat vårdbesök som akuta för att tjäna mer pengar.

– Det handlar om skattebetalarnas pengar och de ska användas på ett korrekt sätt, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvården inom Region Stockholm.

Capio har mellan 2016 och 2022 registrerat i snitt var fjärde besök på särskilda boenden för äldre som akuta. Trots att det är högt i jämförelse med till exempel konkurrenten Familjeläkarna, som registrerat i snitt var elfte besök som akut, har regionen inte reagerat. Det är något som även Capio påpekat i sina mejlsvar till SVT.

– Vi har inte reagerat på att det funnits något mönster som avvikit mot hur det sett ut sedan tidigare, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvården inom Region Stockholm.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

För varje akutbesök får Capio 750 kronor extra i ersättning och i vår granskning har vi genom visselblåsare och dokumentation kunnat styrka att företaget felaktigt genomfört akutbesök istället för vanliga, planerade vårdbesök och registrerat besök som akuta när de borde ha registrerats som planerade.

– Det är ett lurendrejeri, har en visselblåsare berättat för SVT.

Avdelningschefen: Kan överväga att säga upp avtalet

Efter vårt avslöjande har Region Stockholm beslutat att utreda Capio och deras akutregistreringar.

– Om det är väldigt stora fel eller väldigt omfattande brister så kan vi alltid överväga om vi ska säga upp ett avtal. Men då måste vi först titta och se vad vi får för resultat i granskningen, säger Christoffer Bernsköld.

Capio har avböjt att medverka i intervju men skriver i mejl till SVT att de ser allvarligt på anklagelserna och att de nu ska utreda uppgifterna internt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Capio och vårdbluffen förklarad – på 60 sekunder. Foto: Capio/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

Mer i ämnet