Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det blir en win-win för företaget och för läkaren. Hör vittnesmålen som visselblåsaren lämnat om hur fusket på Capio gått till och uppmaningen från chefer. Foto: Capio/SVT

Vårdjätten Capio fuskar sig till stora belopp på äldre – skattebetalarna står för notan

Uppdaterad
Publicerad

Vårdjätten Capio har tjänat tiotals miljoner kronor på vård för äldre i Stockholms län. Men SVT Nyheter Stockholm kan nu avslöja att företaget genomför akuta vårdbesök i onödan och felregistrerar besök för att tjäna mer pengar. Fusket gör att enskilda läkare får en stor del av extraintäkterna.

– Det är ett bedrägeri i stor omfattning, berättar en tidigare anställd för SVT.

Särskilda boenden för äldre är bostäder med vård- och omsorgsfunktioner på plats i lokalerna och med bemanning dygnet runt. Boendena har kontrakt med vårdgivare som står för både planerade vårdbesök och akutbesök. Men det finns en väsentlig skillnad mellan besöken: registreras de som akuta innebär det extra ersättning från regionen.

Genom en visselblåsare kan SVT avslöja att Capio satt i system att felaktigt genomföra akutbesök istället för vanliga, planerade vårdbesök och att registrera besök som akuta som borde registrerats som planerade på de permanenta boendena för äldre.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

– Det är ett lurendrejeri, säger visselblåsaren.

Läkarna tar del av vinsten

Visselblåsaren berättar om konferenser där chefer uppmanat anställda att registrera så många akutbesök som möjligt för att maximera intäkterna. Capio ska också ha gjort det gynnsamt för läkarna själva att registrera besöken på ett felaktigt sätt. 

– Det kan bli uppemot 10 000 kronor extra i månaden för den enskilda läkaren.

Genom att ta del av mejlkonversationer, lönespecifikationer och registrerade vårdbesök har vi kunnat styrka uppgifterna.

Vet du mer? Hör av dig till SVT:s reportrar jimmy.kirvesmaki@svt.se och jens.larsson@svt.se.

”Inte möjligt”

Capio sticker även ut jämfört med Familjeläkarna, som är den andra stora vårdkoncernen inom särskilt boende i länet. Mellan 2016 och 2022 registrerade Capio 24,5 procent av besöken som akuta. Familjeläkarna låg på nio procent.

– Det säger sig självt, det är inte möjligt att vart fjärde besök är ett akutbesök. Det ska ligga på högst några procent, säger SVT:s källa.

Capio har inlett internutredning

Capio har avböjt en filmad intervju men svarat via mejl.

”Capio ser mycket allvarligt på de anklagelser som riktas mot oss och som vi avser att utreda ordentligt, för att klargöra och säkerställa fakta”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liza Manestam är kommunikationsdirektör på Capio. Hon hänvisar till företagets mejlsvar gällande SVT:s avslöjande om fusk inom företagets läkarbesök på boenden för äldre. Foto: Capio/Pressbild

Capios mejlsvar

Capio har fått ta del av anklagelserna som riktas mot dem samt det underlag och siffror som SVT utgått ifrån. Så här svarar de på mejl:

Dessa siffror visar den totala volymen akutbesök Capio utfört mellan 2016 – 2023. Dock räcker det inte med att endast titta på volymen utan det är viktigt att man slår ut dessa volymer på antal patienter. Då motsvarar Capios volymer för 2023, 0,5 akutbesök per patient. [...] Capio har en löpande dialog med Region Stockholm om avtalsförutsättningar och utförd vård enligt avtal. Vi noterar också att regionen inte har kritiserat Capios akutläkarbesök [...].

Sedan 2017 har Capios akutbesök minskat med -46,5%. [...] Det bör noteras att samtliga genomföra akutläkarbesök vid våra boenden har varit medicinskt motiverade.

[...] Sedan mars 2023 har vi en dialog med Regionen på Capios initiativ för att förändra nuvarande ersättningssystem för läkarbesök, från en besöksbaserad ersättningsmodell till en kvalitetsbaserad ersättningsmodell. [...] För att ytterligare säkerställa rätt läkarinsatser vid rätt tillfälle och att följsamhet till nuvarande avtalsmodell och ersättningsprinciper har Capio nu initierat en internutredning. Utredningen kommer att ske i nära samarbete med regionens representanter i syfte att driva på de förändringar i ersättningsmodellen och andra relevanta avtalsförutsättningar som vi anser är nödvändiga.

Mot bakgrund till detta avstår vi att göra en bandad intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

Mer i ämnet