Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka åtgärder Region Stockholm vidtar efter SVT:s avslöjande om Capios fusk. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: Capio tvingas betala tillbaka miljonbelopp till regionen

Uppdaterad
Publicerad

Vårdjätten Capio ska betala tillbaka drygt åtta miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till Region Stockholm. Beskedet kommer efter att SVT Nyheter Stockholm i slutet av förra året kunde avslöja att Capio fuskat med besöksregistreringar för att tjäna mer pengar.

I fjol kunde SVT Nyheter Stockholm avslöja att Capio, en av Sveriges största vårdkoncerner, genomfört akuta vårdbesök i onödan för att tjäna mer pengar.

– Det är ett bedrägeri i stor omfattning, berättade visselblåsare som tidigare varit anställd på Capio.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

Nu slår vårdjätten själv fast fusket. I en egen utredning skriver de att felaktigheter förekommit när det kommer till rapporteringen av akuta oplanerade besök mellan åren 2021 och 2023. Sammanlagt handlar det om över 10 000 felaktiga registreringar över tre år som genererat ersättning på över åtta miljoner kronor.

Nu ska företaget betala tillbaka pengarna till Region Stockholm. I en skrivelse till hälso- och sjukvårdsförvaltningen skriver de bland annat:

Capio vill med denna rättelse korrigera de fel som har gjorts i bolagets inrapportering under 2021-2023 och snarast möjligt återbetala den felaktiga erhållna ersättningen, om sammanlagt 8 032 259 kronor.

Regionen: Kan inte garantera att fusket inte pågått längre

Även Region Stockholm inledde en utredning efter vår granskning. Även i den utredningen slås det fast att Capio överrapporterat akutbesök som inte varit motiverade och man skriver bland annat att rapporteringsanvisningarna måste förtydligas. Utredningen konstaterar också att Capio omedelbart upphört med att rapportera akuta oplanerade besök efter SVT:s avslöjande.

SVT:s källor pekar på att fusket pågått under lång tid, mellan 2013-2023. Trots det väljer Region Stockholm att låta sig nöjas med de drygt åtta miljoner kronor som Capio ska betala tillbaka. Man motiverar det bland annat med att Capio själva kommit med en så kallad självrättelse.

– Ju längre tillbaks man går, desto svårare blir det att komma fram till ett granskningsresultat som är mer valid, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvården inom Region Stockholm.

I videon ovan hör du Christoffer Bernsköld.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT Stockholms granskning av vårdfusket i videon. Foto: Capio/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

Mer i ämnet