Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thorleif Nilsen på Capio om hur företagets läkare registrerade felaktiga akutbesök på äldreboenden. Foto: SVT och Storyblocks

Capios svar efter fusket med akutbesök: ”Vi tolkade avtalet fel”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdbolaget Capio har registrerat läkarbesök på äldreboenden som akuta besök trots att de inte varit akuta och därigenom fått miljontals kronor för mycket från Region Stockholm.

– Vi har tolkat avtalet felaktigt, säger Thorleif Nilsen, chef för affärsområdet Äldre och mobil vård på Capio.

Som SVT Nyheter Stockholm kunde avslöja i höstas har Capio under tio års tid felaktigt registrerat tiotusentals läkarbesök på äldreboenden som oplanerade, akuta besök.

Efter en egen utredning har vårdjätten nu gjort en rättelse och ska betala tillbaka åtta miljoner kronor till Region Stockholm för perioden 2021-2023.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

SVT: Varför görs bara en rättelse för de tre åren 2021-2023 men inte för åren före 2021?

– Tre år är en väldigt lång tid i sådana här sammanhang. När man går längre bak i tiden är det väldigt svårt att veta vad som sagts och personer som jobbade då finns inte kvar, säger Johan Herlin Ejerhed, verksamhetschef och medicinskt ansvarig läkare för äldreboende på Capio.

Kan inte svara på hur länge felen pågått

Enligt SVT:s information har det skett felaktiga registreringar många år före 2021.

– Registreringar av akuta oplanerade besök har ju skett även tidigare. Om de är felaktiga eller inte klarar inte vår utredning att visa. Men nu har vi säkrat upp kontrollen så att vi inte längre registrerar felaktigt, säger Thorleif Nilsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

Mer i ämnet