SVT Nyheter Stockholms tf redaktionschef skriver om året som gått – och om granskningar som mötts av falska påståenden. Foto: SVT

”Att granskningar mötts av lögner är häpnadsväckande”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det har varit ett nyhetsår där SVT:s granskande lokaljournalistik tagit flera kliv framåt. Men, förvåningen kom nästan bokstavligen som ett brev på posten: Med lögnerna.

Lisa Åberg

tf redaktionschef SVT Nyheter Stockholm och Södertälje

Det här året har SVT Nyheter Stockholm/Södertälje tagit rejäla spadtag. Våra redaktioner har grävt och kunnat avslöja missförhållanden, felaktigt använda skattepengar – och rena lagbrott.

Det är givetvis inte roliga uppgifter för de ansvariga att bemöta. Tv-intervjuer kan vara svettiga och kännas skrämmande. Det har jag förståelse för. Men att flera av våra granskningar mötts av lögner är rakt av häpnadsväckande.

SVT granskar hemförlossningar

Påstående som inte stämmer

När vår Norrtäljereporter Tomas Blideman vill intervjua ansvarig politiker i Österåker om kommunens inställning till LSS publiceras en text på partiets hemsida där det påstås att de blivit nekade möjlighet att få frågor på förhand.

Som Tomas Blideman själv konstaterar: Men det är ju inte med sanningen överensstämmande? Samtalet finns inspelat. Politikern erbjuds ett mejl med frågorna i förväg.

”Sökt negativa upplevelser”

När redaktionen sedan gjorde en mini-dokumentär om vittnesmål inifrån ätstörningskliniken Mando var det inte förvånande att det kom reaktioner från både företagsledning och anhöriga.

Vi valde den här gången att ge röster åt en grupp tjejer och kvinnor som, i en redan utsatt situation, blivit sämre av tiden på kliniken. Samtidigt vet vi att vården som Mando har bedrivit också är god för många.

Vad som senare fick mig att häpna var när vårdgivaren publicerar ett “svar” på sin hemsida. Det går att läsa ett påhittat, eller av någon annan förfalskat mejl, som påstås komma från SVT:s reportrar som aktivt ska ha sökt efter negativa upplevelser från patienter. Någon sådan efterlysning har aldrig gjorts av oss.

Granskningar ska tåla att bli ifrågasatta

Journalister möts i dag ofta av mer eller mindre organiserat motstånd. Och våra granskningar ska tåla att bli ifrågasatta.

Men, kan vi inte enas om att åtminstone hålla oss till fakta när det handlar om anklagelser? Det tycker jag vore värdigt när vi kliver in i 2024.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

SVT granskar hemförlossningar

Mer i ämnet