Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör politikernas reaktioner på avslöjandet om hemförlossningarna, och hälso- och sjukvårdsförvaltningens svar. Foto: SVT

M, L och KD kräver utredning efter SVT:s granskning av hemförlossningar: ”Ytterst allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Region Stockholm kräver att hälso- och sjukvårdsförvaltningen tillsätter en granskning efter SVT:s avslöjande om brister inom Karolinska universitetssjukhusets hemförlossningar.

– Vi får överväga om vi vill fortsätta med hemförlossningar, säger Charlotte Broberg (M), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

På tisdagens hälso- och sjukvårdsnämndsmöte krävde oppositionen att förvaltningen utreder hemförlossningarna, men också svar på varför rapporten som Karolinska universitetssjukhuset genomfört tystades ned.

– Det är ytterst allvarligt att den här rapporten inte har offentliggjorts, säger Amelie Tarschys Ingre (L), ledamot i nämnden.

SVT granskar hemförlossningar

SVT Nyheter Stockholm rapporterade i helgen att de hemförlossningar som utförts i sjukhusets regi under 2020–2022 kantats av flera brister. Bland annat fick fyra kvinnor allvarliga bristningar i underlivet, och personal bedöms ha tänjt på kriterierna för vem som får beviljas hemförlossning i minst tre fall.

Politiker tog aldrig del av utredningen

Utredningen nådde aldrig politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden, som i februari 2023 beslutade att höja ersättningen för vårdformen. I beslutet nämns eventuella konsekvenser för patientsäkerheten med en enda mening: ”Höjning av ersättning bedöms inte innebära några konsekvenser för patientsäkerheten”.

– Man kan vara efterklok, vi skulle givetvis ha haft en tätare dialog med Karolinska och ställt frågan om utvärderingen är klar, säger Eva Bring, avdelningschef för specialiserad vård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Med anledning av SVT:s avslöjande kallade förvaltningen under måndagen till möte med Karolinska för att diskutera hemförlossningarna.

Talla Alkurdi (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, vill inte ställa upp på en intervju. Hon skriver i ett mejl till SVT att hemförlossningarna omfattas av de krav som regionen har på övrig förlossningsverksamhet. Hon uppger att nämnden kommer följa frågan noga för att se om det finns skäl för djupare uppföljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar hemförlossningar

Mer i ämnet