Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är inte beroende av något sjukhus som dikterar regler”. Hör telefonsamtalen med hembarnmorskorna i klippet. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Inspelade samtal visar: Privata hembarnmorskor undviker att informera om risker

Uppdaterad
Publicerad

Experter menar att hemförlossningar inte är lika säkra som på sjukhus, och SVT:s granskning visar att det finns flera fall där komplikationer uppstått. Men när vi ringer till barnmorskor som erbjuder hemförlossningar privat undviker de att prata om risker – och flera frångår riktlinjerna för vilka som bör beviljas hemförlossning.

Svensk förening för obstetrik och gynekologi anser att hemförlossning inte är önskvärt av säkerhetsskäl. 1177 Vårdguiden konstaterar att det kan vara lättare att slappna av hemma men att det kan innebära en risk om något oväntat händer.

I nuläget genomförs hemförlossningar ofta av barnmorskor privat eftersom få sjukhus erbjuder möjligheten. Priset ligger omkring 25 000–35 000 kronor.

SVT granskar hemförlossningar

– Problemet är att det är lite oklart vem som är huvudman för deras verksamhet, varifrån de får utrustning och läkemedel och hur journalföring sker, säger Sophia Brismar-Wendel, överläkare på Danderyds förlossningsavdelning och ledamot i Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

Frångår sjukhusets riktlinjer

På Karolinska universitetssjukhuset beviljas bara hemförlossning för omföderskor med låg risk för komplikationer, som inte bor mer än 40 minuter från sjukhuset. Personer som tar antidepressiva läkemedel inkluderas inte, då det bedöms vara en riskfaktor.

SVT:s reportrar ringer till sex barnmorskor som erbjuder privata hemförlossningar och uppger att vi väntar barn. Samtliga undviker att prata om risker om de inte får en direkt fråga och flera frångår de riktlinjer som Karolinska har. En barnmorska uppmanar dock att läsa på noggrant och säger att det ”självklart finns risker”.

Fyra av sex jobbar på sjukhus till vardags men ingen föreslår förlossning på sjukhus.

Vill inte medverka

Barnmorskeförbundet uppger för SVT att de vill se mer detaljerade riktlinjer för hur hemförlossningar bör genomföras och vilka som bör beviljas.

Vi har sökt barnmorskorna som är med i inslaget. Ingen vill medverka i vår granskning. En av dem svarar på mejl att hon inte nämner alla risker vid ett första samtal, men att det tas upp vid bokade tillfällen. En annan säger att ”man får inte prata risker vid ett telefonsamtal eftersom riskbedömning är individuellt”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad säger forskningen om hemfödslar? Experten reder ut.

HEMBarnmorskornas svar

Syftet med undersökningen är att ta reda på hur kvinnor som söker privat hjälp med hemförlossning informeras om fördelar, risker och vilka som beviljas. Vi har jämfört med Karolinska universitetssjukhusets kriterier, då det är det enda sjukhus i Stockholms län som genomför hemförlossningar.

Barnmorska 1: Jobbar på sjukhus. Ser inga problem med att en förstföderska föder hemma men beviljar endast kvinnor som inte haft komplikationer. Är tveksam till att bevilja personer som tar ångestdämpande medicin, beror på hur stor dos man tar.

Barnmorska 2: Har inga problem med att hemförlossningen sker på ett långt avstånd från sjukhus eller att kvinnan tar antidepressiva. Svarar på direkt fråga om risker att det ”kan bli jobbigt om man förs över till sjukhuset, man vet ju inte. Det kan bli riskfyllt om det tar många timmar”.

Barnmorska 3: Jobbar på sjukhus. Säger att det är lägre risk för komplikationer, blödningar och bristningar vid hemförlossning samt att risken att barnet dör är samma som på sjukhus. Uppger dock att en förstföderska löper större risk att behöva överföras till sjukhus.

Barnmorska 4: Jobbar på sjukhus. Uppmanar att läsa på och att det ”självklart finns risker”. Rekommenderar att inte ha för långt till sjukhus. Säger att ångestmedicin kan göra barnet ”trött” men att det går att hantera även vid en hemförlossning.

Barnmorska 5: Varnar för att personal på sjukhus kan insistera på att göra medicinska interventioner genom att ”hota”, ge ”mothugg” o.s.v. När vi frågar om risken att barnet dör så svarar hon att det ”händer på sjukhus också men då rapporteras det inte om”. Ser inga problem med att bo långt från sjukhus eller ta antidepressiva; ”det är snarare bättre att föda hemma då”.

Barnmorska 6: Jobbar på sjukhus och uppger att hon nu slutat med hemförlossningar. Nämner inga risker, varken spontant eller på direkt fråga. Ser inga problem med hemförlossning för en förstföderska som tar antidepressiv medicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar hemförlossningar

Mer i ämnet