Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förlossningsläkaren Lena Otterlind ser oroligt på trenden att föda hemma. Foto: SVT

Ökat intresse för hemförlossningar – läkare oroliga

Uppdaterad
Publicerad

De allra flesta barn föds på sjukhus i Sverige. Enligt Socialstyrelsen syns en liten ökning av hemförlossningar, men barnmorskor som bistår vid förlossningar i hemmet säger att intresset har ökat väldigt mycket – något som oroar läkarna.

– När vattnet går kan navelsträngen ibland hos en omföderska ramla ut och då är det väldigt bråttom, säger förlossningsläkaren Lena Otterlind.

Enligt Socialstyrelsens register har antalet barn födda i hemmet ökat något – från 80 barn 2019 till 128 barn 2021. Statistiken är dock osäker, eftersom regionerna kan rapportera in siffrorna på olika sätt.

Förlossningsläkaren Lena Otterlind tror att ökningen kan bero på pandemin.

– Under pandemin fick inte den andra partnern vara med under förlossning, så sedan dess har kanske fler valt att föda hemma.

Och vad tycker du om den ökningen?

– Jag är inte positiv till den. Även om de flesta förlossningar går bra, kan det snabbt uppstå en akut situation. Och har man då långt till sjukhus är det inte bra, säger hon.

Barnmorskan: Hemförlossningar säkra

Men barnmorskan Agneta Bergenheim som arbetar med hemförlossningar anser att det i många fall kan vara säkrare än en sjukhusförlossning. Detta eftersom hon menar att trycket på barnmorskor på sjukhus har ökat.

– Många gånger har en barnmorska flera förlossningar samtidigt och alldeles för mycket att göra. Då blir det inte säkert, säger hon.

Kan man välja att föda hemma?

Du som är gravid bestämmer själv om du vill föda hemma. Barnmorskorna som hjälper till tar betalt för sitt arbete.

För att minska risken att något ska hända rekommenderar sjukvården att du är frisk och har en graviditet som går som den ska – utan kända risker varken hos dig eller hos barnet.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.