Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Olvenmark födde sin dotter i vardagsrummet. Foto: Privat

Hanna i Göteborg födde barn hemma i vardagsrummet

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Olvenmark valde att föda sin andra dotter hemma i lägenheten i Göteborg. Nu vill hon att bilden av förlossningar ska breddas.

– Jag tror helt ärligt inte att många har sett andra alternativ än sjukhus, säger hon.

Hanna Olvenmark, som med drygt 200 000 följare driver matkontot ”Portionen under tian”, valde att föda barn hemma. I september förra året föddes hennes yngsta dotter Ami-Lo och hon beskriver förlossningen som väldigt positiv.

– Det är den största lyckokänslan jag någonsin känt, säger hon.

En bidragande faktor till att Hanna Olvenmark valde att föda sitt barn hemma var att hon kände att hennes första förlossning på sjukhus inte blev som hon hade önskat. När hon födde äldsta dottern Ronja blev hon igångsatt med värkstimulerande dropp och förlossningen gick väldigt snabbt.

– Det var panikkänslor, den upplevelsen, säger hon.

Bekostade förlossningen själv

Det är få som föder barn hemma, men enligt Socialstyrelsen syns en ökning. Från 80 barn 2019 till 128 barn födda i hemmet 2021.

Den som idag vill föda barn hemma i Sverige måste själv anlita barnmorskor och bekosta eventuell medicin. Hanna berättar att hennes förlossning kostade runt 50 000 kr.

Hur kommer det sig att du valde att föda hemma när man kan göra det gratis på sjukhus?

– Det var väl bara en önskan om att få göra det så ostört som möjligt och det känns som att jag ökade de möjligheterna genom att föda hemma.

Förespråkar ingen särskild slags förlossning

Hanna berättar att hon inte har för avsikt att förespråka någon typ av förlossning. I stället önskar hon att fler ska se mer öppensinnat på alla typer av förlossningar.

– Jag tror att debatten skulle må bra av att mjukna lite. Från båda håll.

Kan man välja att föda hemma?

Du som är gravid bestämmer själv om du vill föda hemma. Barnmorskorna som hjälper till tar betalt för sitt arbete.

För att minska risken att något ska hända rekommenderar sjukvården att du är frisk och har en graviditet som går som den ska – utan kända risker varken hos dig eller hos barnet.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.