Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur många av läkarna kunde tänka sig att ansvara för en hemförlossning? Se svaret i klippet. Foto: SVT

Undersökning visar: 125 förlossningsläkare säger nej till hemförlossningar

Uppdaterad
Publicerad

En intern undersökning där 153 förlossningsläkare medverkat visar att drygt 80 procent inte tycker att hemförlossningar ska genomföras inom ramen för offentlig vård.

”Vansinne! Jämförbart med barnmisshandel”, skriver en av deltagarna i ett svar.

Men åsikterna går isär. Bland frisvaren förekommer både positiva och negativa kommentarer;

”Jag anser att hemförlossningar kan vara toppen för ett få antal kvinnor men att det är ojämlikt och endast gynnar resursstarka patienter.”

SVT granskar hemförlossningar

”Innebär risker för föderska och barn som vi inte behöver acceptera i Sverige.”

”Jag skulle hellre se att vi kunde erbjuda en lugnare miljö/mer hemlik på sjukhuset.”

Vill se förbättringar på sjukhus

Det är Svensk förening för obstetrik och gynekologi som har genomfört enkäten under hösten 2021. Resultatet publicerades aldrig utåt, men SVT har kunnat ta del av det genom att begära ut interna mejl mellan läkare inom förlossningsvården.

– Vi tyckte det var viktigt att ta reda på vad förlossningsläkare runtom i landet tyckte. 40 procent av de som svarade hade mer än 20 år i yrket, säger obstetrikern Anna Hagman som sammanställde enkäten.

Majoriteten av de svarande vill prioritera förbättringar av förlossningsvården på sjukhusen, men flera understryker också att det är viktigt att respektera kvinnans eget val.

Barnmorskeförbundet: ”Olika perspektiv”

Från Barnmorskeförbundets håll är man positiv till hemförlossningar för kvinnor med låg risk för komplikationer. Ordförande Eva Nordlund har avböjt en intervju med SVT, men svarar via mejl:

”Barnmorskans ansvarsområde och kompetens är att handlägga och arbeta med den normala och fysiologiska förlossningen. Förlossningsläkarnas ansvarsområde är inriktat på att ta hand om medicinskt komplicerade graviditeter [...] Det gör att vi får olika kunskap, erfarenheter och perspektiv. Kvinnor kommer föda barn hemma oavsett vad vi i professionerna tycker och det måste vi gemensamt rigga för så patientsäkert som möjligt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar hemförlossningar

Mer i ämnet