Jaqui Wilsson valde att föda sitt första barn hemma. Den var en av sommarens varma dagar och hon tillbringade stor del av förlossningen i en pool i trädgården. Foto: Tinna Björk Ólafsdóttir

Jacqui Wilsson födde dottern hemma i trädgården: ”Kändes tryggt”

Uppdaterad
Publicerad

För Jacqui Wilsson i Järna var det en självklarhet att välja hemmet framför sjukhuset när hon skulle föda sitt första barn, trots att vården rekommenderar förstföderskor att välja sjukhus.

– Jag kände mig trygg, säger hon.

Den blågröna majoriteten i Region Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd slopa hemförlossningsbidraget och i stället införa hemförlossningar som vårdval.

Intresset för hemförlossningar ökar och Jacqui Wilsson är en del av en liten, men växande, skara som vill föda hemma.

2018 ansökte 87 personer i Stockholms län om förlossningbidrag för att föda hemma, det är drygt tjugo fler än 2016.

För att få bidraget på 22 000 kronor till barnmorska måste man vara omföderska, vilket diskvalificerade Jacqui Wilsson från att få det. Men hon valde ändå att stanna i hemmet.

Skulle göra samma val igen

Om hon skulle få ett till barn skulle hon göra samma val, men med en offentligt finansierad barnmorska. Trots det är hon något avvaktande till majoritetens förslag om att införa hemförlossningar i vårdvalet.

– Bara det fortfarande är lätt för oss som vill föda hemma, att det inte blir svårt i processen av att de förändrar. Men jag tror på det när jag ser det, säger hon. 

Se delar av hennes förlossning och hör henne resonera kring beslutet i klippet.

Jacqui Wilsson och den nu nio månader gamla dottern Lamina. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.