Kvinnoläkaren Eva Uustal menar att hemförlossningar är problematiska. Foto: Anna Nilsen LiU

Förlossningsläkaren om hemförlossning: ”Normala förlopp kan vända väldigt snabbt”

Publicerad

Eva Uustal, ordförande för förlossningsläkarnas organisation (SFOG), är kluven till hemförlossningar. Å ena sidan kan vara bra för patienten att kunna välja, å andra sidan kan något oförutsett hända även när förlossningen förutspås bli normal.

Intresset för hemförlossningar ökar i Stockholms län. 2018 ansökte 87 personer i Stockholms län om förlossningbidrag för att föda hemma, det är drygt tjugo fler än 2016.

Men Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) menar att hemförlossningar är problematiska eftersom även den förväntat normala förlossningen kan få oanade vändningar.

– Främst för att det finns en risk för en oväntad stor blödning. Normala förlopp kan vända väldigt snabbt, och vid en hemförlossning har man långt till en operationssal om man får en kraftig blödning, säger Eva Uustal, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

Kan uppstå blödningschock

Men kan inte barnmorskor stoppa en blödning?

– Barnmorskor ensamma kan utföra en del av dessa insatser men inte alla. När man förlorat uppemot halva blodmängden blir man medvetslös och blodtrycket sjunker så att blödningen minskar, det blir en så kallad blödningschock. Det kan ske på några minuter och då är både mammans och barnets liv i fara. På sjukhuset tränar man systematiskt hur man ska arbeta med teamet av barnmorskor, undersköterskor och läkare för att förhindra att det händer.

Behov av trygghet under förlossning

Hon har förståelse för att en del kvinnor har extra stort behov av trygghet men tror samtidigt att sjukvården faktiskt kan erbjuda den möjligheten.

– Ska man föda hemma ska inte anledningen vara att man inte litar på vården, utan för att man vill ha något annat. Det borde ju gå att ordna så att de födande till exempel kan få veta vem man blir förlöst av även på sjukhus, som det görs på en del håll i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.