Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan gavs en för hög dos oxytocin, men incidenten anmäldes aldrig. Hör Karolinskas svar på kritiken Foto: Niklas Gedda/SVT

Barnmorska begick fel vid hemfödsel – anmäldes aldrig

Publicerad

Karolinska sjukhuset uppger att inga allvarliga incidenter har skett vid de hemförlossningar som genomförts i sjukhusets regi. Men SVT kan visa att ett fel som hade kunnat leda till allvarliga konsekvenser begåtts utan att någon anmälan gjordes till Ivo.

I en intervju med DN säger Karin Pettersson, sektionschef för förlossningsvården, att ”vi har inte haft några allvarliga avvikelser som vi anmält till Inspektionen för vård och omsorg”.

En utvärdering av sjukhusets hemfödslar som gjorts av en utomstående expert visar däremot att ett fel som kunnat få allvarliga konsekvenser begåtts av en barnmorska vid en hemförlossning. SVT:s granskning visar att händelsen aldrig anmäldes.

SVT granskar hemförlossningar

Experten: ”Det är okunskap”

Det rör sig om en kvinna som fick en blödning före förlossningen och då gavs två ampuller oxytocin, vilket riskerar att leda till värkstorm. Det innebär att värkarna blir så långa och täta att syretillförseln till fostret minskar. I värsta fall kan det leda till syrebrist.

– Det får man bara inte göra, det är en okunskap när man har gjort det. Det borde gås igenom för att förebygga att motsvarande händer igen, säger Lennart Nordström, professor i obstetrik och gynekologi, som gjort utvärderingen.

Därför gjordes ingen anmälan

I det aktuella fallet fick felhanteringen inga allvarliga konsekvenser, och Karin Pettersson anser därför inte att någon anmälan behövde göras.

– Det händer ju saker som inte slutar med allvarligt utfall och då brukar vi i så fall, om vi känner oss osäkra, diskutera det med vår chefsläkare men det tyckte jag inte att det fanns anledning att göra här, säger hon.

Samtidigt menar Mia Ahlberg, tf. verksamhetschef på enheten Graviditet och förlossning, att incidenten eventuellt kan ha varit en felregistrering. Det är dock inte klarlagt.

– Jag känner mig helt trygg med den här organisationen. De här barnmorskorna jobbar inne på förlossningen så de jobbar inom våra rutiner och riktlinjer, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad säger forskningen om hemfödslar? Experten reder ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar hemförlossningar

Mer i ämnet