Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annas historia i klippet. För att skydda kvinnans identitet har vi låtit hennes röst ersättas av en skådespelare. Foto: Ellen Pan/SVT

Anna förlorade sitt barn efter privata hemförlossningen: ”Hon andades inte”

Uppdaterad
Publicerad

Anna hade läst att det väldigt liten risk att någonting går fel vid en hemförlossning, om man haft en normal graviditet. Men hennes barn dog strax efter att två privata barnmorskor förlöst henne i hemmet. Nu berättar Anna för SVT om den tragiska händelsen, felen som begicks och hur hon ser på sitt val att föda hemma idag.

Eftersom Anna är förstföderska uppfyller hon inte kriterierna för att föda hemma i regionens regi. Hon vände sig därför till två barnmorskor för en privat hemförlossning.

Barnmorskorna är två av de mest framstående inom hemfödslar i Sverige.

SVT granskar hemförlossningar

– Nu när jag vet bättre så kan jag säga att jag absolut inte fick fullständig information om riskerna, säger Anna.

Anna vill vara anonym och heter egentligen något annat. Hör hennes berättelse i klippet.

En utredning av dödsfallet som lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, där de två barnmorskorna själva medverkade tillsammans med två utomstående experter, visade att flera fel begåtts.

Fick inte information

Anna hade inte fått information om att man rekommenderas att uppsöka vård på klinik om vattnet går före värkstart, eftersom det kan innebära risk för infektion. Dessutom avlyssnades inte fosterljudet i slutet av förlossningen, vilket hade kunnat indikera om barnet drabbats av syrebrist.

Analysen visar också att barnmorskorna borde ha varit på plats tidigare och att de borde ha haft direktkontakt med patienten istället för sms-kontakt.

SVT har varit i kontakt med de två barnmorskorna, men de har avböjt medverkan. En Ivo-utredning av dödsfallet pågår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad säger forskningen om hemfödslar? Experten reder ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar hemförlossningar

Mer i ämnet