Foto: SVT

Stor ökning av hemförlossningar under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att föda barn hemma har ökat markant som en följd av coronapandemin i hela landet, det vittnar Svenska Barnmorskeförbundet om.
– Senast i morse ringde en kvinna som ville ha hjälp att hitta en barnmorska just där hon befann sig, säger Eva Nordlund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.

Enligt Svenska barnmorskeförbundet och flera barnmorskor som SVT har varit i kontakt med ökar hemfödslarna och intresset för dem.

– Det finns ett ökat intresse att föda hemma i både i Stockholm, Göteborg, Norrland och även en tendens i Skåne. Senast i morse ringde en kvinna som ville ha hjälp att hitta en barnmorska just där hon befann sig, berättar Eva Nordlund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.

Anledningen är att flera sjukhus under corona inte tillåter att fler än en person följer med under förlossningen. Den personen får heller inte ha symptom.

Barnmorskan fullbokad

Barnmorskan Agneta Bergenheim är fullbokad året ut med fyra födslar i månaden mot vanligtvis en. Även andra barnmorskor hon har kontakt med vittnar om en ökning på upp till hundra procent.

– Jag hade ett par där mannen var allergisk och därmed var snuvig. Då trodde förlossningen att det var corona och han fick inte följa med, berättar Agneta Bergenheim, barnmorska som jobbat med hemförlossningar i 20 år.

Är det inte bättre att vara nära ett sjukhus om det blir läge för ett akut snitt ?

– I det fallet kanske det är bättre men det är väldigt väldigt ovanligt. Jag är där hela tiden för kvinnan och jag kan övervaka henne hela tiden och har koll på hjärtljuden så jag vet om det är något onormalt. Och då åker man in, säger Agneta Bergenheim.

”Får säga nej till folk”

Även Barnmorsketeamet i Göteborg har märkt av det ökande intresset. Från att ha hjälpt 11 kvinnor totalt i Göteborg förra året har man redan hjälpt 20 stycken i år och man har 20 till inplanerade.

– Vi får säga nej till folk för att vi inte har möjlighet. Det är för att det blivit stressigare på förlossningen och för att kvinnorna är oroade på grund av corona, berättar Johanna Sedeborn, samordnare på Barnmorsketeamet.

Svenska barnmorskeförbundet är både ett fack- och yrkesförbund och de anser att det behövs en organiserad hemförlossningsvård i Sverige.

– Flera andra länder har kommit mycket längre än oss, till exempel Norge och Danmark. Vi behöver ett fungerande samarbete, säger Eva Nordlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet