Magdalena Pflaffl och hennes man blåser upp förlossningspoolen som ska användas vid hemförlossningen. Foto: Hanna Nyberg/SVT

Magdalena Pfaffl i Varberg väljer att föda hemma

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Pfaffl i Varberg väntar barn vilken dag som helst och planerar en hemförlossning.

– Tanken på att förlossningspartnern kan bli utslängd på grund av corona, och att man kan bli helt ensam på BB, det är en stor orostanke för mig, säger hon.

Magdalena Pfaffl och hennes sambo är i full färd med att blåsa upp förlossningspoolen som hon ska använda när hon föder om bara några dagar. Det är andra barnet och Magdalena har redan genomfört en halv hemförlossning.

”Känns tryggare hemma”

– När jag var sju centimeter öppen fattade barnmorskan, som jag hade hemma då, beslut om att vi skulle åka in på sjukhus för att ta hål på hinnorna. Men den här gången planerar jag att fullfölja allt hemma om det går bra, det känns mycket tryggare att vara hemma än på sjukhus, säger hon.

Coronapandemin

Flera barnmorskor vittnar om att intresset ökat för hemförlossningar som en följd av coronapandemin och det är också en orsak för Magdalena Pflaffl.

– Jag kan vara rädd för att bli lämnad själv på förlossningen och sedan på BB, säger hon.

Magdalena Pfaffl Foto: SVT

Påläst om eventuella risker

Hon är ingenjör med forskningsbakgrund och har satt sig in i de studier som finns kring riskerna med hemförlossning. Det finns en liten förhöjd risk för komplikationer för förstagångsföderskor men det finns också studier som visar att risken minskar på grund av att man vistas i en lugnare miljö.

– En hembarnmorska är med dig hela tiden och har fullt fokus på dig, medan på sjukhus kan du ha flera olika som går in och ut. Hemma är chansen större att upptäcka om något är fel med till exempel hjärtljuden och då åker man in till sjukhus. Det är så det ska fungera  – ett samarbete mellan sjukhuset och hemmet, anser hon.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet