Foto: SVT arkiv

Ekerö vill sälja kommunala bostadsbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen under årens lopp har de borgerliga partierna i Ekerö kommun velat sälja ut delar av Ekerö bostäder – men någon försäljning har inte blivit av. Nu vill de styrande sälja 49 procent av det kommunägda bostadsbolaget och flera köpare har visat intresse, det skriver Hem och hyra.

Under de kommande 15 åren kommer Ekerös befolkning att öka med 40 procent och därför behövs också fler bostäder, enligt kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M). Nu pågår en utredning om att sälja halva kommunägda Ekerö bostäder.

– Vi har behov av att ytterligare utöka antalet bostäder. Vi ser att det kan var en bra idé med en partner men har inte beslutat om och hur vi ska gå vidare, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) till Hem och hyra.

Fastighetsjätte intresserad

En av de intresserade köparna är fastighetsjätten D. Carnegie.

– Det är naturligt att vi är intresserade av Ekerö bostäder eftersom vi är ett bostadsbolag med fokus på Stockholm. Så snart vi får se prospektet så vet vi vad vi ska lägga för bud, säger D. Carnegies vd Ulf Nilsson till Hem och hyra.

Bostadsbolaget D. Carnegie har tidigare skapat oro. Under förra hösten skapade bolaget rubriker när flera fastigheter skulle renoveras till nyskick och få kraftigt höjda hyror i Husby.

LÄS MER: D Carnegie & Co: ”Vi tvingar ingen att flytta”

Oppositionen i Ekerö kommun kritiserar planerna och menar att de styrande inte tar hänsyn till den folkomröstning som gjordes för fem år sedan som visade att invånarna på Ekerö inte var villiga att sälja ut sina kommunala bostadsbolag.

– Vi är inte positiva till att sälja. Jag är rädd att vi kan förlora kontrollen över hyresrätter i vår kommun, säger oppositionsrådet Hanna Svensson (S) till Hem och hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.