Foto: SVT

D Carnegie & Co: ”Vi tvingar ingen att flytta”

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästerna protesterar mot renoveringar som kan höja hyrorna mellan 40-50 procent. Men fastighetsägaren menar att inga lägenheter renoveras om hyresgästen vägrar att flytta ut.

Fastighetsbolaget D Carnegie o Co är i huvudsak inriktade på miljonprogramsfastigheter i Stockholm län. Bolaget köper upp fastigheter som renoveras till nyskick igen. Nu står 1500 fastigheter i Husby på tur. 

– Vi har en tioårsplan och det är långt fram i tiden. Det finns inga planer på att sälja, vi ska rusta upp det till nyskick, säger Ulf Nillson, VD på D Carnegie o Co. 

Men renoveringsplanerna rör upp känslor hos hyresgästerna. Under torsdagskvällen samlades husbybor för att demonstrera mot fastighetsbolaget planer.

”Det är ett missförstånd”

Men oron är obefogad, det menar Ulf Nilsson och lovar att ingen ska tvingas flytta på grund av höjda hyror. 

– Det verkar finnas ett missförstånd. Ingen kommer att hamna på gatan för att de har fått högre hyra, inte mer än den årliga höjningen som är på en procent. Vi tvingar ingen att flytta, säger Ulf Nilsson, VD på D Carnegie o Co.

Enligt Ulf Nilsson handlar det om en hyreshöjning på 40 procent. Enligt honom ska det vara i linje med vad allmännyttan också höjer med vid renoveringar. Men om hyresgästen väljer att bo kvar, så kommer det inte bli någon renovering.

– Vi kan inte renovera och sen låta bli att höja hyran, det gör inte ens allmännyttan, säger Ulf Nilsson.

Stängde kontoret av arbetsmiljöskäl

En protestlista med hundratals namn hade samlats in för att överlämnas till D Carnegie o Co under torsdagen. Men det gick inte –  fastighetsbolaget valde att stänga ner kontoret. 

– När vi utmålas som skurkar så blir stämningen mot oss inte så vänlig. Någon kastade sten mot oss i veckan. Vi valde att stänga av arbetsmiljöskäl. Vi upplevde demonstrationen som obehaglig, säger Ulf Nilsson, 

Är man rädd för sina egna hyresgäster? 

– Ja, det skulle man kunna tänka sig att man är om man blir utmålad som en skurk och det står hundra arga människor utanför. Då blir alla rädda. 

Ulf Nilsson understryker att husbyborna när som helst är välkomna in till kontoret för att överlämna protestlistan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.