Foto: TT

”En kraftfull spark mot en öppen dörr”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga planer på att privatisera universitetssjukhus, menar landstingsrådet Anna Starbrink, så regeringens utspel idag om att förbjuda just sådana privatiseringar menar hon är en kamp mot väderkvarnar.

– Det regeringen föreslår är en kraftfull spark mot en öppen dörr. Det finns inga planer så vitt jag vet någonstans i landet att upphandla ett universitetssjukhus så de väljer verkligen att slåss mot väderkvarnar, säger Stockholms sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L).

I en debattartikel i DN idag gick sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) tillsammans med Karin Rågsjö, Vänsterpartiets sjukvårdstalesperson, ut och föreslog att man ska förbjuda privatiseringar av universitetssjukhus.

Utspelet gjordes efter att den borgerliga landstingsledningen i Stockholm sagt att vi privatisera ett akutsjukhus till. Men helt i onödan, menar alltså Starbrink.

”Bör drivas offentligt”

– Universitetssjukhusen bör drivas offentligt. De har ett annat uppdrag än de andra akutsjukhusen och samarbetar väldigt nära, i vårt fall, med Karolinska institutet och har en annan roll. Det är viktigt och bra. Den diskussionen har aldrig förts, men jag tolkar regeringens utspel nu som att de har gett upp upp planerna på att stoppa upphandlingar av andra sjukhus än universitetssjukhusen och det är positivt, säger Starbrink och fortsätter:

– Vi har väldigt goda erfarenheter av privata utförare i Stockholms sjukvård. Inte minst gäller det S:t Görans sjukhus, men också gäller det många specialistmottagningar och husläkarmottagningar.

Anna Starbrink vill ha fler som driver vård, bland annat förlossningsvård, trots erfarenheterna med privata BB Sophia som valde att stänga.

– Det som hände med BB Sophia tycker jag var mycket olyckligt men det finns ju väldigt mycket som talar för att privata alternativ bidrar starkt till vården också. Det ser vi när över 60 procent av våra vårdcentraler drivs av privata aktörer och över en miljon stockholmare har valt de privata vårdcentralerna. Jag tycker att det valet måste få vara hos dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.