Polisen spärrade av en stor del av Sergels torg efter att en man skjutits av polisen under lördagskvällen. Foto: TT

Polisen sköt man i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Tillståndet för den man som sköts i magen av polis vid ett skottdrama på Sergels torg i centrala Stockholm igår är fortfarande allvarligt men stabilt. En förundersökning om mordförsök är inledd mot mannen som gick till angrepp med kniv mot polisen.

Det var klockan 23.42 på lördagskvällen som en polispatrull på Sergels torg ringde in om att man blivit attackerade av en man.

– Patrullen stod och pratade med människor när en man kom emot dem med vad man uppfattar är en kniv, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Kördes till sjukhus av polispatrull

Polispatrullen gjorde då bedömningen att mannen var så pass nära att den enda utvägen var att skjuta verkanseld, enligt Skagerlind. Hon vill inte i nuläget gå in på var mannen ska ha skjutits, men bekräftar för SVT Nyheter att skadeläget är allvarligt.

– Han blev inkörd till sjukhus snabbt som sjutton av en patrull, säger hon.

Var det några andra personer inblandade i händelsen?

– Nej, det är en person det är fråga om, en man.

Har kopplat in polisåklagare

Några vidare detaljer om händelsen eller den skjutne mannen vill polisen inte lämna i nuläget. Stora delar av Segels torg spärrades av och en omfattande polisinsats inleddes på platsen. Det fanns många vittnen på platsen, enligt Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen:

– Polisåklagare är inkallad i ärendet, som man gör när polis avfyrat sitt tjänstevapen.

Ett vittne som tidningen Aftonbladet pratat med uppger att folk tog skydd bakom soptunnor när skottlossningen inträffade.

På söndagsförmiddagen uppgav polisen att mannen fortfarande är i ett allvarligt men stabilt tillstånd. Han är ännu inte identifierad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.