Genrebilder. Foto: TT

Exfru gick före i kommunal bostadskö

Uppdaterad
Publicerad

I Haninge bostäder står 35.000 personer i kö, men trots det har tolv lägenheter gått till en av de anställdas exfru och anställdas barn.

Efter larm om att allt inte har gått rätt till tillsatte Haninge bostäder en utredning, som visar att tolv lägenheter som skulle gått till några av de 35.000 som står i kön, istället gått till anställda i bolaget och deras närstående – barn, en svärmor och en exfru.

En hyresadministratör och en administratör som varit inblandade i lägenhetsförmedlingen har nu blivit varnade, skriver Hem och hyra

”Skadar förtroendet”

Niclas Lindberg, som är ordförande i Haninge bostäder, menar att det finns en osund kultur i bolaget.

– Tolv lägenheter som inte lagts till de som står i bostadskön är tolv för många. Det här skadar förtroendet för Haninge bostäder, säger han till Hem och hyra.

Nya riktlinjer

Den tidigare vd:n Christoph Vejde, kan nu bli av med en del av sin uppsägningslön och han kallas till överläggningar. Lägenhetsförmedlingen kommer i framtiden att dokumenteras mer utförligt, däremot kommer inte de lägenheter som redan förmedlats till anhöriga att tas tillbaka, eftersom hyresavtalen är juridiskt bindande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.