Eriksdalsbadet är en av flera anläggningar som fått anmärkning på sina kameror. Foto: TT/Tomas Oneborg

Felaktig kameraövervakning av badande

Uppdaterad
Publicerad

Kameror som spelar in utan tillstånd eller kameror som filmar utanför tillåtet område. Många badanläggningar använder övervakningskamerorna på fel sätt, visar en granskning som Länsstyrelsen gjort.

Kameraövervakning av lättklädda människor i simhallen är extra integritetskänslig. Trots detta slarvar badanläggningarna med övervakningskamerorna. Det visar en rikstäckande granskning som Länsstyrelsen i Stockholm ansvarat för.

I Stockholms län kontrollerades fem anläggningar: Eriksdalsbadet, Husbybadet, Medley i Tyresö, Sydpoolen i Södertälje samt simhallen i Skärholmen. Samtliga badanläggningar fick anmärkningar av Länsstyrelsen.

”Allvarliga brister”

Förutom övervakning utanför tillåtet område, upptäcktes även fler kameror än tillståndet tillåter.

– Anmärkningarna är allvarliga. Badanläggningar är en plats för rekreation där besökarna är lättklädda och integritetsintresset är högt. Det är viktigt att tillstånden och lagen följs, säger Linnea Tegernäs, jurist på Länsstyrelsen Stockholm, som sammanställt rapporten.

Kommunala bad gör fel

Under de senaste åren har det förekommit flera fall där badgäster blivit antastade i olika pooler, bland annat på det kommunalt drivna Eriksdalsbadet på Södermalm. Där ansökte man så sent som förra året om att få sätta upp fler övervakningskameror efter en rad övergrepp.

Badet är en av fem anläggningar i Stockholm som fått kritik för hur kamerorna används. I sin rapport konstaterar Länsstyrelsen att fem kameror har övervakat platser som inte ingått i tillståndet. Det handlar bland annat om filmning av matbord utanför simbassängerna.

På Husbybadet, som även det drivs i Stockholm stads regi, upptäcktes två kameror som spelade in material trots att man inte fått godkänt för detta. I Skärholmens simhall hittades så många som fyra kameror som var olovligt monterade.

Även privata aktörer har struntat i att följa reglerna. Bland annat upptäckte Länsstyrelsen att Medley i Tyresö hade monterat upp sex kameror trots att man hade fått avslag. I Södertälje hade anläggningen Sydpoolen sju kameror som spelade in i strid med det tillstånd man fått.

Bristerna måste åtgärdas

De badanläggningar som inte följt reglerna för kameraövervakning har fått så kallade förelägganden av Länsstyrelsen. Det innebär att man måste fixa till bristerna. Enligt Länsstyrelsens tillståndsenhet är de flesta fel redan åtgärdade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.