Här slåss barnen – personalen hejar på

Uppdaterad
Publicerad

Barn slåss utan skydd medan personalen på ungdomsgården hejar på. Detta har fått Rädda Barnen att polisanmäla Ungdomens hus i Rinkeby.

Ungdomens hus i Rinkeby skriver på sin hemsida att det anordnas boxningsträning för unga mellan 16 och 24 år. Men enligt Rädda Barnen är åtminstone en av pojkarna 15 år gammal och man menar att det rör sig om slagsmål, inte boxning.

Rädda Barnen menar att ungdomarna utsätts för allvarlig fara och att boxningsmatcherna normaliserar våld. Rädda Barnen jämför boxningen med gladiatorspel. För två veckor sedan polisanmälde Rädda Barnen slagsmålen.

Rädda Barnen anmäler ungdomsgård

– Det här är gladiatorspel mellan barn som sanktionerats av ledarna. Vittnen beskriver hur ungdomar uppmanats att lösa konflikter i boxningsringen, sa Jonas Nyström, chef för region öst vid Rädda Barnen, till SVT Nyheter Stockholm i helgen.

”Hade tagit detta på allvar om vi fått signaler”

Kommunens ansvariga för Ungdomens hus i Rinkeby ifrågasätter Rädda Barnens agerande efter att barnrättsorganisationen polisanmält verksamheten.

– Vi har träffats ett tiotal gånger utan att de tagit upp boxningen som ett problem, säger stadsdelsdirektören Patrik Derk till SVT Nyheter Stockholm.

– Det är självklart att vi hade tagit detta på allvar om vi fått sådana signaler, säger Patrik Derk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rädda Barnen anmäler ungdomsgård

Mer i ämnet