Patrik Derk Foto: TT

Kommunen: Märkligt agerande av Rädda Barnen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens ansvariga för Ungdomens hus i Rinkeby ifrågasätter Rädda Barnens agerande efter att barnrättsorganisationen polisanmält verksamheten. – Vi har träffats ett tiotal gånger utan att de tagit upp boxningen som ett problem, säger stadsdelsdirektören Patrik Derk till SVT Nyheter Stockholm.

Det var för två veckor sen som Rädda Barnen polisanmälde Ungdomens hus i Rinkeby. Samtidigt gjorde barnrättsorganisationen en orosanmälan till Socialtjänsten. Rädda Barnen hade fått uppgifter om att den kommunalt drivna ungdomsgården anordnat slagsmål utan skydd. Organisationen kritiserar nu stadsdelsnämnden för att de inte agerat.

Överraskad

– Jag tycker att det är mycket märkligt att Rädda Barnen anmäler detta nu, om de hade information tidigare, varför sa de inte till oss och varför gjordes inte en orosanmälan som brukligt, säger Patrik Derk.

Rädda Barnen anmäler ungdomsgård

Första gången Patrik Derk fick ett samtal från Rädda Barnen var i april, han var då relativt relativt ny på sitt uppdrag och hade bara jobbat ett par månader. Sedan dess har det varit ett tiotal möten då man diskuterat utvecklingsfrågor.

Frågan om just det här kom upp vid en av de första mötena, berättar Patrik Derk. Samtalet fördes i allmänna ordalag och handlade generellt om ledarskap och hur cheferna agerade, ingenting om våld eller slagsmål. Eftersom frågan beskrevs så generellt la han det bland de långsiktiga ärendena.  

– Det är självklart att vi hade tagit detta på allvar om vi fått sådan signaler, säger Patrik Derk.

Slagsmålen filmades

SVT Nyheter har sett den film som nu ligger till grund för utredning. I filmen ser man två ungdomar slåss med boxningshandskar. Det riktas flera höga slag mot huvudet. Ingen av ungdomarna bär huvudskydd. Ett 10-tal personer står runt boxningsringen och hejar på.

Rädda Barnen baserar sina anmälningar på uppgifter från ungdomarna och filmen. De första rapporterna om att det förekom våld på ungdomsgården kom i våras. Information som organisationen hävdar att de informerat både stadsdelsdirektören och ordförande för stadsdelsnämnden om. När inget hände valde de att polisanmäla.

Inget skäl för avstängning

Patrik Derk vidhåller att han inte känt till de arrangerade slagsmålen på Ungdomens hus. Han säger att Rinkeby-Kista har massa problem men att det är viktigt att skilja på vad som är vad.

– Det här var naturligtvis inte alls bra och gjorde mig jätteorolig, på måndagen hade jag ett möte med personal, chefer och alla berörda. Vi avbröt boxningen omgående och beslutade om att tillsatta extern utredning parallellt med polisens och socialtjänstens utredningar, säger han.

Han fortsätter:

– Min bedömning efter mötet var att det inte fanns grund för stänga av personal, det var olämpligt men inte olagligt.

Känner inte till diskussionen

Inte heller hans chef, ansvarig politiker Mia Päärni (S) känner igen någon diskussion som handlat om att föräldrar och ungdomar larmat om att det förekom slagsmål utan skydd. Rädda Barnen hänvisar till mail med anteckningar de skickat till Mia Päärni. Även hon minns bara allmänna diskussioner om ledarskap och efterlyser ett mer formellt agerande från Rädda Barnen.

– Det här är en akut fråga, de gör rätt i att orosanmäla men på demlåter det som att vi har fått den information, och det känner inte jag igen, det känns tråkigt, säger stadsdelsnämndens ordförande Mia Päärni (S) till SVT Nyheter Stockholm.

Öppet med förstärkt personal

Aktiviteterna i Ungdomens hus kommer att hållas öppet som vanligt framöver. Under höslovet förstärks personalstyrkan med minst två personer plus medborgarvärdar. Det är en uppskattad verksamhet med ett gediget program.

Patrik Derk har jobbat med den här problematiken i 20 år, och påminner om att personalen jobbar under tuffa förhållanden och man därför måste lyssna, vara försiktig och ha kunskap när man vidtar åtgärder.

Så sent som för några veckor sen planerades nya möten mellan stadsdelsnämnden och Rädda Barnen utan att frågan om kommit på tal.

– Att gå ut så hårt  jag förstår inte... säger Patrik Derk besviket. Samma vecka som de gör polisanmälan mailar de och kallar oss till möten utan att informera om att de samtidigt anmält vår verksamhet.

SVT Nyheter har tagit del av de minnsanteckningar i mail som skickats från Rädda Barnen och som ligger till grund för stadsdelsförvaltningens interna utredning men inte någonstans nämns frågan om oro för slagsmål på Ungdomens hus.  SVT har även sökt Rädda Barnen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rädda Barnen anmäler ungdomsgård

Mer i ämnet