Foto: SVT

Fler tredjelandsmedborgare söker hjälp hos Stadsmissionen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler personer med utomeuropeiskt medborgarskap söker hjälp hos Stockholms stadsmission. I fjol var tre av fem som sökte sig till verksamheten ”Crossroads” så kallade tredjelandsmedborgare.

I juli är det fler än vanligt som söker sig till Stockholms stadsmissions stödverksamhet för EU-medborgare och så kallade tredjelandsmedborgare – det eftersom flera liknande verksamheter håller stängt under sommaren.

Till Stockholms stadsmissions verksamhet Crossroads på Gärdet söker sig just nu runt dubbelt så många besökare än vanligt, vissa dagar en bit över hundra personer.

Allt fler tredjelandsmedborgare

Sedan några år tillbaka ökar andelen tredjelandsmedborgare bland besökarna – personer som från början kommer från och har medborgarskap i länder utanför EU.

– De här personerna har kanske tidigare haft någon form av ekonomisk kris i sina hemländer och flyttat till Europa där de fått jobb, varit bosatta och haft familj. Men plötsligt har den hårda ekonomiska krisen ställt till det igen för dem, säger Sepideh Erfani, verksamhetschef för EU-verksamheter på Stockholms stadsmission.

Green Isa vill utbilda sig i Sverige

Green Isa bodde och arbetade i nio år i Italien innan han återvände till sitt hemland Nigeria. Efter en kort period där valde han att återigen söka sig till Europa.

– Jag ville utbilda mig, så att jag kan åka tillbaka och göra något viktigt för mig själv och andra, säger han.

På Stockholms stadsmission tror man att allt fler tredjelandsmedborgare kommer söka sig till Sverige framöver.

Green, som nu arbetar i Sverige och hoppas kunna utbilda sig inom jordbruk, ser stora skillnader mellan förutsättningarna i Italien och i Sverige.

– Här ser jag ser en svart person köra buss, en indier som arbetar på tågstationen, en kines som arbetar på en restaurang. För mig är det som ”är jag i Amerika?”. Det får många att vilja komma hit, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.