Flera storbränder i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Tre matvarubutiker har eldhärjats och en mindre brand har upptäckts i en fjärde butik i Södertälje under natten mot torsdagen. Alla bränder misstänks vara anlagda.

Det handlar om en serie planerade attentat, misstänker polisen. Strax efter midnatt, natten mot torsdag, bröt den första branden ut, i Willysbutiken nära E4 i Södertälje. En stund senare var det dags för ICA-butiken bara några hundra meter bort och ett par timmar senare, sattes en tredje butik, Tempo i Saltskog, i brand.

– Det är fullt utvecklat och har brunnit igenom både tak och ytterväggar helt över vår framkomst. Med ett så snabbt brandförlopp är det svårt att säga vad det är som gör att det går så snabbt, säger roger Johansson, insatsledare Södertörns brandförsvar.

Mellan 75 och hundra brandmän från hela Stockholms län, delar av Uppsala län och Nyköping bekämpade bränderna. Polisen har nu startat en förundersökning om mordbrand.

– Där har vi inte så många mer spår utan nu får brandteknikerna försöka göra sitt och bara rädda det som räddas kan, säger Lars Alvarsson, från polisen i Södertälje.

Bränderna misstänks ha startats genom tidsinställda brandbomber. De senaste månaderna har flera andra butiksbränder inträffat i Södertälje, och nu utreder polisen om det finns ett samband. Det har även cirkulerat flygblad med uppmaningar till brandattentat mot butiker. Det vänsterextrema nätverket Global Intifada kopplas till bränderna.

– Det har kommit in lappar tidigare om eventuella saker man skulle kunna göra mot affärer och vi håller på att undersöka det just nu, säger Anders Bjäregård, polisinsatschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.