Foto: TT

Fortsatt livstid för Stureplansmördare

Uppdaterad
Publicerad

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, numera Eriksson, får inte sitt livstids fängelsestraff prövat av Högsta domstolen. Eriksson hade velat få straffet tidsbestämt till 36 års fängelse, men HD säger nej.

I april förra året fick Tommy Eriksson sitt livstidsstraff omvandlat till 36 års fängelse av Örebro tingsrätt, innan Göta hovrätt rev upp beslutet i augusti. Hovrätten ansåg i sitt beslut att det var för tidigt att väcka frågan om en tidsbestämning av straffet.

Tommy Eriksson överklagade hovrättens beslut till Högsta domstolen, men den säger nu nej till en prövning av fallet. ”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver HD. Livstidsstraffet står därmed fast.

Om Eriksson hade dömts till ett tidsbestämt fängelsestraff på 36 år skulle han ha villkorligt frigivits i slutet av år 2018.

STUREPLANSMORDEN

Det var natten till den fjärde december 1994 som Tommy Zethraeus och två vänner nekades i dörren till nattklubben Sturecompagniet.

En och en halv timme senare återvände de med automatvapen och Tommy Zethraeus sköt rakt in i entrén. En ordningsvakt och tre gäster dödades och flera skottskadades.

Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för fyra mord och flera försök till mord, de andra två som var med dömdes till sex års fängelse för bland annat medhjälp till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.