Foto: TT

Fortsatt strejk inom skärgårdstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

De anställda inom skärgårdstrafiken kommer att fortsätta strejka. Sjöbefälsföreningen har sagt nej till medlarnas bud.

Beskedet skulle ha kommit redan under morgonen men sköts upp på grund av ”tidsnöd”.

Men på söndagsskvällen kom svaret: Sjöbefälsföreningen säger nej till medlarnas nya bud. Orsaken är att facket inte accepterar Almegas linje med så kallade individlöner för de anställda.

– Av den enkla anledningen att de här personerna knappt träffar sin lönesättande chef. Almega pratar om att belöna enskilda prestationer, men hur ska man kunna göra det om man inte ser vem som presterar vad? säger Mats Jäderland, vd för Sjöbefälsföreningen.

Många turer

Det var i tisdags som anställda inom skärgårdstrafiken gick ut i strejk efter strandade förhandlingar mellan Sjöbefälsföreningen och arbetsgivarorganisationen Almega. Tvisten handlar i stora drag om arbetsvillkor och tarifflönesättningar.

Konflikten mellan parterna trappades upp tidigare i veckan, då sightseeingbåtar från Strömkajen fortsatte att köra trots strejkvarslet – vilket resulterade i anklagelser om strejkbryteri.

Efter söndagens besked kommer strejken troligtvis att utökas från 26 april, och då omfattas av ytterligare sju rederier, enligt facket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.