Foto: TT/Arkivbild

Gick till tandläkaren – fick fel tand utdragen

Uppdaterad
Publicerad

Tandläkaren som skulle dra ut två tänder på en tandvårdsrädd patient missade att kontrollera vilka tänder som skulle ut. Resultatet blev att fyra tänder försvann.

En tandvårdsrädd patient skulle dra ut två tänder och blev remitterad till Folktandvården i Stockholms län. Men tandläkaren som fick i uppgift att ta bort tänderna missade att kontrollera exakt vilka tänder som skulle bort ur patientens mun och drog ut fel. Istället för två tänder drogs fyra stycken ut, detta framgår av en lex-Maria anmälan.

Irene Smedberg, tandvård- och utvecklingschef på Folktandvården i Stockholm berättar att det var en förväxling som skedde, men tandläkaren drog inte ut en frisk tand.

– Tandläkaren drog ut en tand i underkäken som var extra kraftigt karerad, alltså hade väldigt mycket karies, som skulle ha behövts tas bort så småningom, men det var inte den tanden man kommit överens om med patienten. Det var en dålig tand men inte den man skulle ha tagit bort, det var en förväxling, säger Irene Smedberg.

Men även om det var en dålig tand så tog man ändå fel tand, hur kunde det ske?

– Det är den mänskliga faktorn. Ibland händer fel, men det är oerhört sällsynt att något sådant här händer, det är extraordinärt. Därför har vi gjort en händelseanalys och en Lex Maria-anmälan, och sprider information så att det inte händer igen.

Får gratis implantat

Enligt anmälan fick patienten ersättning för sveda, värk och extra kostnader av LÖF, Landstingets ömsesidiga försäkringsbolag, och klinikchefen och patienten ska, enligt anmälan, ha en fortsatt bra dialog. Patienten får också gratis implantat för tanden som drogs ut i underkäken.

Den andra tanden som inte var planerad att dras men som åkte ut var en visdomstand i överkäken.

– När man lossade på den tand som skulle dras ut i överkäken följde visdomstanden som satt intill med. Visdomstanden hade svagt benstöd och det är sådant som händer, säger Irene Smedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.