Foto: SSM Fastigheter

Staden går vidare med skyskrapor

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att gå vidare med arbetet på en detaljplan för det omtvistade bygget av skyskraporna Tellus Towers. Byggnaderna, som enligt planerna skulle bli norra Europas högsta bostadshus, kan komma att inrymma omkring 1 500 bostäder.

Det är långt i från klart att bygget blir av, men nu har stadsbyggnadsnämnen beslutat att ge klartecken att gå vidare med arbetet att ta fram ett förslag på detaljplan. I uppdraget ingår att tornens höjd och gestaltning behöver genomlysas ytterligare.

Byggplanerna har kantats av problem. Först satte Försvarsmakten stopp för bygget då man befarade att det planerade 240 meter höga huset skulle medföra störningar på försvarets tekniska system.

Tellus Tower

Sedan hade Skönhetsrådet invändningar på placeringen vid Telefonplan i södra Stockholm och föreslog att det i stället skulle byggas i Kista i norra delen av staden.

Så blev inte fallet. Byggnaden ritades om, vilket resulterade i två torn i stället för ett, och flyttades närmare tunnelbanan.

FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version av texten stod att stadsbyggnadsnämnden gett grönt ljus åt Tellus Towers, men nämnden har inte gett klartecken att börja bygga tornen. Det de har beslutat är att gå vidare med arbetet på att ta fram en detaljplan samt godkänna redovisning av tidigt plansamråd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tellus Tower

Mer i ämnet