Abeba Aregawi tävlade för Hammarby IF till jan 2016 Foto: TT Bildbyrån

Hammarby öppnar för framtid med Aregawi

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att friidrottsstjärnan Abeba Aregawi friats från dopningmisstankar ska Hammarby Friidrott nu diskutera löparens framtid.

Det var i februari som den 25-åriga VM-stjärnan testades positivt för meldonium. En substans som fördes in på antidopningsbyrån Wadas lista över otillåtna substanser bara en månad tidigare. Studier hade då visat att preparatet förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskulaturen.

När beskedet kom gjorde Hammarby Friidrottsklubb, löparens officiella klubb, processen kort. Stjärnan fick omedelbart sparken.

Frias från misstankar

Men nu fem månader efter avstängningen är tonen en annan. Efter att Wada valt att höja de tillåtna nivåerna av melodium är Abeba Aregawi plötsligt inte längre misstänkt för dopningsbrott och är nu fri att tävla igen. Och tävla vill hon – för Sverige, det berättar hon för SVT Sport.

– Jag är så glad att få tävla igen, jag vill till OS, säger Abeba Aregawi.

Hammarby diskuterar framtiden

Och hennes gamla klubb Hammarby Friidrott, som levererade de glädjande nyheterna till stjärnan per telefon, öppnar nu för ett förnyat samarbete. Det enligt ett pressmeddelande på hemsidan.

”Vi i Hammarby Friidrotts styrelse kommer nu att gå vidare med samtal inom styrelsen och med berörda i vår förening samt med Svenska Friidrottsförbundet och inte minst Abeba själv om framtiden.”

Abeba Aregawi tillåts tävla igen med omedelbar verkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.