Högsta domstolen ger inget prövningstillstånd när det gäller fallet med den mördade Lotta i Bromma. Foto: Privat och Leif R Jansson/TT

HD tar inte upp mordet på Lotta

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen tar inte upp fallet med 33-åringen som mördade Lotta i Bromma. Hovrättens straff på 18 års fängelse står därmed fast.

I tingsrätten dömdes 33-åringen till livstids fängelse, men hovrätten sänkte straffet till 18 år. Riksåklagaren överklagade domen till Högsta domstolen (HD) men i dag kom deras beslut – det blir inget prövningstillstånd.

Det var i januari som riksåklagaren Anders Perklev själv beslutade att överklaga 33-åringens dom. Han vill se ett livstidsstraff.

Dödsmisshandeln av Lotta

Läs mer: De vill ha en lex Lotta

– Jag ser det som ett försök från riksåklagaren att åstadkomma bättre klarhet och få en skärpning på synen på mord. Här pågår en sorts dragkamp mellan Högsta domstolen och lagstiftaren, sa Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, till SVT Nyheter, då.

”Av största vikt att HD tar upp målet”

I samband med överklagandet ansåg riksåklagaren att ”det vore av största vikt som ledning för rättstillämpningen om Högsta domstolen tar upp målet och prövar om fängelsestraffet istället bör bestämmas till fängelse på livstid.” Men så blir det alltså inte.

Läs mer: Detta har hänt

Högsta domstolen prövar ett fall om det är ”av vikt för ledning av rättstillämpningen” att överklagandet prövas av HD. Utöver det får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen, men i det här fallet har det enligt HD inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.

41-åriga Lotta Rudholm kontaktades av 33-åringen via Facebook i februari 2016 och de inledde en relation. För Lotta blev det starten på månader fyllda av hot, våld och trakasserier. I juni förra året misshandlades hon till döds i Bromma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet