Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rita Ghazaryan studerade media på gymnasiet och vill fortsätta lära sig mer om film. Hon har även animerat i sin dokumentär som visades på utställningen Hemma i Botkyrka. Se mer av den i videoklippet. Foto: Daniel Díaz / SVT

Hemma i Botkyrka – Rita skildrar familjens kamp med att få stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På utställningen Hemma i Botkyrka, har 44 ungdomar under helgen ställt ut blandade konstverk om sitt livsområde. Rita Ghazaryan har gjort en filmdokumentär om sig själv och sin mamma.

– Den handlar om hur jag och min mamma riskerar att bli av med vårt arbetstillstånd för att kunna bo kvar i Sverige, berättar Rita.

På ett galleri i Södermalm bjöd Botkyrkas unga på bland annat musikuppträdanden, målade tavlor och ljudberättelser för besökarna. Det är första gången 20-åriga Rita Ghazaryan ställer ut. Hon flyttade till Sverige 2012 från Armenien. Hennes film ”Rita” handlar om hur hon och hennes mamma måste anpassa sig till regeringens ökade försörjningskrav.

– Jag gick nyss ut gymnasiet, det är svårt för mig och mamma att hitta ett jobb som betalar 27 000 kronor. Det är få jag känner som tjänar så mycket, säger Rita Ghazaryan.

Hur känns det att visa upp ditt verk för en stor publik?

– Jag är inte den enda som går igenom det här. Det känns bra att folk får reda på att det här händer andra människor i landet de bor i, säger Rita.

Se delar av Ritas verk i klippet ovan.

De unga styr narrativet

Tanken var att skapa en plattform som visar underrepresenterade människors erfarenheter, som ett försök till att minska samhällsskillnader, menar Jennifer Jerez, enhetschef på kultur och fritidsförvaltningen, Botkyrka kommun.

– Våra unga är inte bara konsumenter av kultur men även producenter och det är inte alltid de får chansen till att visa vad de skapar, förklarar Jennifer Jerez.

DET UPPDATERADE FÖRSÖRJNINGSKRAVET

Regeringen och SD enades 2022 om att skärpa försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare, vilket innebär en fördubbling av det nuvarande lönekravet.

Från och med den 1 november 2023 måste sökande ha en månadslön på minst 80 procent av medianlönen för att få arbetstillstånd, vilket motsvarar 27 360 kronor.

Källa: Sverige kommuner och regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.