Foto: SVT

Hög abortfrekvens vid fosterskador i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Hur många som väljer att göra abort då fosterskador upptäcks skiljer sig stort i landet. I Stockholm är det vanligare än i övriga landet.

Fosterskador som ryggmärgsbråck och allvarliga hjärtfel upptäcks ofta genom fosterdiagnostik under graviditeten.

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att abortfrekvensen skiljer sig stort i landet. I Stockholm aborteras 60 procent av fostren på grund av allvarliga hjärtfel, jämfört med cirka 20 procent i övriga Sverige.

Hjärtfel är vanligast

I den nya rapporten har Socialstyrelsen analyserat och sammanställt uppgifter om fosterskador och kromosomavvikelser fram till år 2013. Rapporten visar att ungefär tre procent av alla födda barn har någon sådan typ av skada eller avvikelse. Den vanligaste fosterskadan är hjärtfel.

– Aborter på grund av hjärtfel är ovanligt men det beror på vilket fel det handlar om. Vid allvarliga hjärtfel aborteras 60 procent av fostren i Stockholm, vilket är betydligt högre än i övriga landet, säger utredaren Karin Källén.

Även när det gäller ryggmärgsbråck ligger Stockholm tillsammans med Göteborg högst med en abortfrekvens på 60 procent. I landets norra region är siffran 30 procent.

Oklart varför

Vad skillnaderna beror på är oklart. Men tänkbara orsaker som Socialstyrelsen lyfter fram är att kan vara varierande tillgång till fosterdiagnostik, klinikernas olika vårdrutiner vid misstänkt fosterskada och kromosomavvikelse, samt olika rapporteringsgrad, som är orsaken.

En annan förklaring kan vara olika inställning till handikapp som ryggmärgsbråck.

Abortfrekvensen vid Downs syndrom ökar

Socialstyrelsens statistik visar också att trots att det blir vanligare att föda barn då modern har en högre ålder, vilket medför en ökad sannolikhet för Downs syndrom, så föds det inte fler barn med kromosomavvikelser och fosterskador.

Däremot har abortfrekvensen för foster med Downs syndrom ökat kraftigt.

– År 1999 aborterades 45 procent av alla foster med Downs syndrom, 2013 hade siffran stigit till 60 procent. Det är dock troligt att en hel del av dessa aborter hade slutat som spontana missfall, säger Karin Källén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.