Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge Foto: TT

Karolinska:”Vårdpersonal ska göra vårduppgifter”

Uppdaterad
Publicerad

Torbjörn Söderström, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset, kommenterar nu Sodexos uppgifter om att deras personal använts till att utföra vårduppgifter. – Oberoende av vilken leverantör det är så ska vårdpersonal göra vårduppgifter.

Karolinska universitetssjukhuset vill inte kommentera de enskilda fallen där flera barn ska ha blivit saltförgiftade efter vad man tror beror på en felblandad vätskeersättning.

Däremot ställer han upp på en intervju för att svara på frågor om att Sodexos personal, som är en underleverantör som jobbar med patientmaten, använts till att blanda just vätskeersättning.

”Vårdpersonal ska göra vårduppgifter”

– Vi har väldigt många underleverantörer men för oss är det viktigt att vårdtjänster görs av vårdpersonal, säger Torbjörn Söderström.

Så du menar att Sodexos personal inte ska användas till att göra vätskeersättning?

– Oavsett vad man har för leverantör så ska vårdpersonal göra vårduppgifter.

Ja eller nej – ska Sodexos personal göra vätskeersättning?

– Oberoende av vilken leverantör det är så ska vårdpersonal göra vårduppgifter.

”Kan hålla med om det”

Fallet utreds just nu och Torbjörn Söderström utgår ifrån att frågan om Sodexos vårduppgifter kommer att beröras i utredningen.

– Det tror jag absolut och jag vet att man redan nu inom barnverksamheten har beslutat att det är vårdpersonal som ska göra det (blanda vätskeersättningen).

Ska det krävas en utredning för att slå fast att det är vårdpersonal som ska sköta vårduppgifterna?

– Det låter självklart, det kan jag hålla med om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.