Spädbarn fick saltförgiftning. Nu kritiserar Sodexo sjukhuset för att deras personal får utföra vårdsysslor. Foto: TT

Matleverantören kritiserar Karolinskas agerande

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspersonal på Karolinska ber ibland kökspersonal att blanda vätskeersättning till allvarligt sjuka barn. Det framkommer efter att flera barn blivit saltförgiftade. – Vi jobbar med patientmat och inte med vård, säger chefen för kökspersonalen.

Det var under torsdagen som Dagens Nyheter kunde berätta att minst tre små barn blivit saltförgiftade på Karolinska universitetssjukhusets barnavdelning i Huddinge. Orsaken tros vara att barnen fått felblandad vätskeersättning.

I samband med avslöjandet framkom det att kökspersonal från Sodexo, som levererar sjukhusmaten, då och då blivit ombedda av sjukvårdspersonalen att hjälpa till att blanda just vätskeersättning.

– Det ingår inte i vårt ordinarie uppdrag men det har hänt att de har blivit ombedda att göra det, säger Susanne Fridlund, distriktschef på Sodexo, till SVT Nyheter.

Vad tänker du om det?

– Det är ingenting som vi ska göra utan det bör hanteras av vårdpersonal.

”Vi är helt förstörda”

Dagens Nyheter har varit i kontakt med pappan till ett av de förgiftade barnen. I det fallet ledde felblandningen till att pojken ska ha svävat mellan liv och död.

– Vi är helt förstörda, säger pappan till tidningen.

Det är oklart vem eller vilka det är som ska ha blandat vätskeersättningen på ett felaktigt sätt men från Sodexo är man tydliga med att det inte tillhör deras uppdrag.

– Det pågår en utredning som ska visa om det är vi eller sjukhusets personal som blandat vätskeersättningen och vad som bör göras för att förhindra liknande händelser i framtiden, säger Susanne Fridlund, distriktschef på Sodexo och avslutar:

– Vårt uppdrag på Karolinska är att jobba med patientmat, inte med vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.