En visionsbild över containerhamnen Stockholm Norvik. Foto: Stockholms Hamnar

Klartecken för hamn i Norvik

Uppdaterad
Publicerad

Efter åratal av byggplaner och överklaganden säger Högsta Domstolen ja till hamnen.

Dagens domslut att inte lämna prövningstillstånd, innebär att godshamnen Norvik Hamn i utkanten av Nynäshamn kan börja byggas redan i år. Tidigast om tre år kan det första fartyget tas emot.

Redan 2006 blev det grönt ljus för bygget av en ny hamn i Nynäshamn men de som uttryckte glädje och förhoppning om en snar byggstart fick snart se de planerna gå i kvav. Istället förljde en lång rättslig process. Planerna på en hamncontainer kallades ”vansinniga” och oroliga skärgårdsbor har protesterat mot bland annat hanteringen av grus och lera från muddringsarbetet av hamnen i Norvik.

Containerhamnen i Norvik

Dagens besked välkomnas inte oväntat av vd:n för Stockholms Hamnar, Johan Castwall.

– Vi är mycket nöjda med beskedet från Högsta domstolen. Efter en lång process i detta betydelsefulla projekt för Stockholmsregionen, har vi fått det slutliga beskedet från Högsta domstolen och kan äntligen påbörja byggnationen av Stockholm Norvik Hamn, säger han i ett pressmeddelande.

Stockholm Norvik Hamn

  • Stockholm Norvik Hamn kommer att ha totalt 1400 meter kaj. Hamnen blir anpassad för både containerhantering och rullande gods.
  • Stockholm Norvik ligger cirka fem mil från Stockholm och ett par kilometer norr om Nynäshamn.
  • Hamnen kommer att ha ett vattendjup på som mest 16,5 meter. Det möjliggör anlöp från Östersjöns större fartyg.
  • Hamnens yta blir, när hamnen är fullt utbyggd, cirka 44 hektar.
  • Stockholm Norvik kommer att kunna hantera cirka 500 000 containers per år samt kunna ha en genomströmning av 200 000 fordon med rullande gods.

Källa: Stockholms Hamnar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Containerhamnen i Norvik

Mer i ämnet