Konduktörer ska bli tågvärdar

Uppdaterad
Publicerad

Konduktörerna på lokalbanorna ska inte längre ta betalt av resenärerna, istället ska resenärerna betala i automater på stationerna. Konduktörerna övergår till att bli tåg- och stationsvärdar. Åtminstone under en försöksperiod.

Framtiden för konduktörerna på SL:s lokalbanor har varit oviss. Arbetsmiljöverket har varit kritiska till konduktörernas utrustning ur arbetsmiljösynpunkt, och politikerna menar att man förlorat intäkter eftersom konduktörerna inte hinner ta betalt av alla resenärer.

Nu berättar trafiklandstingsrådet hur man tänker sig framtiden.

Konduktörerna på lokalbanorna

– Vi kommer föreslå ett försök på Tvärbanan och Nockebybanan där vi avskaffar möjligheten att köpa biljett på tågen. Istället inför vi betalstolpar på stationerna och vi utvecklar konduktörernas roller till att bli tågvärdar och stationsvärdar med uppgift att ge service och trygghet till resenärerna. Det här förslaget innebär att vi kommer att öka biljettintäkterna och vi kommer förhoppningsvis också att se ett minskat fusk, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

”Obegripligt”

Konduktörerna har tidigare varit oroliga för att bli av med jobben, och man är inte nöjda med trafiklandstingsrådets förslag.

I ett mejl till ABC skriver de som ligger bakom kampanjen Rör inte min konduktör att det nya förslaget är detsamma som det som väckte de tidigare protesterna.

”Vår bedömning är att befattningsförändringen är ett första steg i att helt fasa ut konduktörerna. Hur de tror att detta system skulle öka viseringsgraden och dessutom öka lönsamheten är för oss helt obegripligt”, skriver man.

På frågan om det kommer att bli några uppsägningar svarar trafiklandstingsrådet:

– Vi kommer alltid att behöva anställda i kollektivtrafiken som finns där som stöd, trygghet och service till resenärerna, och det är ju det som det här förslaget också innebär – vi utvecklar en roll i kollektivtrafiken, säger Kristoffer Tamsons.

Förslaget kommer upp i nästa trafiknämnd och tanken är att försöket ska pågå i sex till tolv månader och sedan ska det utvärderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konduktörerna på lokalbanorna

Mer i ämnet