Det finns en risk att branden sprider sig nedåt i huset, men det finns inga uppgifter om att någon människa har kommit till skada. Foto: SVT

Kraftig brand i flerfamiljshus i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen har en kraftig brand rasat i ett flerfamiljshus med sju våningar i Rinkeby i östra Stockholm. Men nu uppger räddningstjänst branden är under kontroll. Branden riskerade att sprida sig till lägenheterna och även till en förskola som är sammanbyggd med fastigheten.

14 brandbilar från sju olika stationer var på plats för att bekämpa branden i Rinkeby. Totalt var ett 40-tal brandmän på plats.

– Nu är branden under kontroll och vi har undanröjt spridningsrisken, säger ledningsbefäl Jonas Fröjmark på Storstockholms räddningscentral.

På grund av blåsten så har man under morgonen varit orolig för att branden skulle sprida sig i fastigheten.

Jonas Fröjmark.

– Vi tror att vi ska kunna begränsa spridningen nedåt i fastigheten men vi kan inte riktigt säga att det är under kontroll innan vi har undanröjt den risken. Det finns också en förskola på markplan som är sammanbyggd med fastigheten. Där har vi en spridningsrisk eftersom det rasar ner brinnande material, sa Jonas Fröjmark tidigt i morse.

Boende får återvända

För att begränsa skadorna på fastigheten lät räddningstjänsten husets vind få brinna av helt.

– Beslutet att vi låter branden brinna av är baserat på att vi vill minimera vattentillförseln för att inte göra för stora vattenskador på fastigheten. Men det kommer att bli ett omfattande arbete med att renovera den, sa Jonas Fröjmark.

Taktiken gav resultat och vid lunchtid meddelar Jonas Fröjmark att det i princip inte har blivit några brandskador alls.

En lägre byggnad som inhyser en förskola sitter ihop med huset.

– Där har det blåst ner lite glöd och bråte från vinden, men det är inget vi inte lyckas hantera.

Vid 17-tiden på eftermiddagen fanns flera av de boende samlade i Hyresgästföreningens lokal i området, som fastighetsägaren D. Carnegie lånat.

– Förhoppningen är att de flesta hyresgästerna ska kunna flytta tillbaka under kvällen. Enligt räddningstjänsten är röken ingen fara för hyresgästerna. Däremot finns det några av lägenheterna högst upp i huset som har spruckna fönster och som behöver renoveras innan de boende kan flytta in, säger Björn Sundberg, kommunikationschef på D. Carnegie.

Lågor slog ut från taket

Larmet kom in till räddningstjänst klockan 04.53 på fredagsmorgonen, efter att grannar ringt och larmat att det slog ut lågor från taket.

Flerfamiljshuset evakuerades och det finns inga uppgifter om att någon människa har kommit till skada. 

– De flesta var redan ute när vi kom till platsen. Jag vet inte exakt hur många som är skrivna på adressen men just nu sitter 33 personer på vår uppsamlingsplats, säger Jonas Fröjmark.

Foto: TT

Rådet: Stänga fönster och dörrar

Hans råd till dem som vistas i närheten av branden är att stänga fönster och dörrar och om möjligt ventilation om de känner brandrök.

– Rök ska man inte vistas i, däremot om det luktar rök är det inte farligt. Det är ganska många oroliga som ringer in men bara lukten är som sagt inte farlig. Däremot ska man inte vistas där det är rökigt.

Det är i nuläget oklart vad som har orsakat branden men polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.